Hamile olmamanıza rağmen regliniz gecikiyorsa sebepleri bunlar olabilir

Gecikme ve gebelik , insanların zihninde birbirine bağlıdır. Birini söylediğinizde mutlaka diğerini kastetmiş olmalısınız değil mi? Yanlış!

Gecikme, hamileliğin bir belirtisi olduğu gibi başka birçok sebebe de dayandırılabilir. Bilimsel araştırmacı Anna Druet "Menstrüel dönemler erken yaşlarda, emzirirken veya menapoz öncesinde önemli derecede farklılık gösterir. Bu zamanların dışında da döngülerin bir dereceye kadar değişmesi normal karşılanır " dedi.

Reklam
Reklam

Druet ‘’Sonuçta vücudumuz bir saat değil, döngülerimiz de sürekli çevremize ayak uydurmaya çalışıyor. Hatta değişen adet döngüsü, düzenli adet döngüsünden daha yaygın bir durum.’’ diyerek 7 ile 9 gün arasındaki gecikmenin normal olduğunu belirtti.

Adet döneminizin gecikmesinin özel sebepleri de olabilir.

1. Stres

Stres zihninizi etkilediği gibi bedeninizi de etkiler. Vücuttaki hormonal değişiklikleri aktive ederek, kortizol hormonunun serbest bırakılmasını teşvik eder. Serbest kalan kortizol, üreme organlarını baskılayabilir ve adetin gecikmesine neden olabilir.

Reklam
Reklam

2. Yeni ilaç kullanımı

Yakın zamanda doğum kontrolü veya üreme hormonlarını etkileyen başka ilaçlar kullanmaya başladıysanız gecikme yaşayabilirsiniz. Doğum kontrol hapları gibi hormonal ilaçlar uterusun astarını inceltebilir ve üreme hormonlarının salınımını etkileyerek gecikmeye neden olabilir.

3. Aşırı egzersiz yapmak

Egzersiz rutininizi arttırdıysanız, etkilerini menstrüel döneminizin zamanlamasında farkedebilirsiniz. Çok fazla enerji harcamak, üreme hormonlarının üretiminin azalması gerektiği uyarısını verebilir.

Artan egzersiz rutini beyin ve yumurtalıklar arasındaki iletişimi etkileyebilir, beyindeki hormon sinyalleri de yumurtalıktan yumurta seçmede her zamanki kadar etkili olmayabilir.
Çalışan birçok kadın düzensiz döngüler yaşayabilir ancak döneminiz üç ay ya da daha fazla gecikirse mutlaka doktora görünün. Adet görememe, artan osteoporoz riski ile bağlantılı olabilir.

4. Hastalanmak ya da tıbbi bir durum yaşamak

Hastalık kesinlikle adet döngüsünü etkiler. Basit bir üşütme menstrüel döngüyü değiştirmek için yeterli olmayabilir, ancak geçici hastalık veya kronik koşullar döngünüzün zamanını uzatabilir. Druet, tiroid rahatsızlıklarının ve uterin poliplerinin de aynı etkiyi yapabileceğini söylüyor.

Reklam
Reklam

5. Kilo değişimi ve diyet

Fazla kilo alıp vermek ve değişen diyet düzeni adet döngünüzü etkileyebilir. Tüketilen kalori miktarını aşırı derecede sınırlandırmak üreme hormonlarının üretimini azaltırken aşırı kilo almak da östrojenin artmasına neden olur.

6. Değişen saat dilimleri

Son zamanlarda büyük bir seyahate çıktınız mı? Uzak bir ülkeye seyahat etmek de döngüyü etkiler. Üreme hormonlarının üretimi, beyin zamanlamasına ve ışığa bağlı olduğu için değişik zaman dilimlerindeki yoğun seyahatler yumurtlama zamanını geçici olarak etkiler ve gecikmeye neden olabilir.

7. Yaklaşan menopoz dönemi

Menopoza yaklaşan 40'lı ve 50'li yaşlardaki kadınlar, adet döngüleri arasındaki zamanda bir artış yaşayabilir fakat henüz 40'lı yaşlarınızda değilseniz ve döngüleriniz uzun aralıklarla olmaya başladıysa bu durumu göz ardı etmeyin. Bazı kadınlar menapoz döneminden önce fonksiyon kaybı yaşarlar.

Sonuç olarak bir doktora danışmadan gecikmenizin sebebini belirleyemezsiniz. Çoğu zaman endişelenmeye gerek olmasa da süreki tekrarlamaya başlaması halinde doktordan randevu almanızın zamanı gelmiş demektir.

Reklam
Reklam

Kaynak


Anahtar Kelimeler: