Diyarbakır kahvaltısı ile güne başlayan İzmir heyeti, daha sonra Valilik ve Belediyeyi ziyaret etti.
Ziyaretlere CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da katılırken, konuşmalara Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm süreci damgasını vurdu. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, çözüm süreci ile vatandaşlarının gözlerinin içinin güldüğünü belirtirken, İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, bu ziyaretlerin barışın kalıcı hale gelmesinde önemli rol oynayacağını söyledi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, 90 gündür Diyarbakır'da ne cenaze geldiğini nede bu kentten başka yere cenazeler gittiğini belirterek, bunun çok önemli olduğunu söyledi.
**"BAYDEMİR, KEHRİBAR TESBİH HEDİYE ETTİ"**
İzmir- Diyarbakır Buluşması kapsamında sabah saatlerinde İzmir'den özel uçakla kentte gelen İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı ilçe belediye başkanları, üniversite rektörleri, meslek kuruluşlarının başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu 190 kişiye havaalanında Belediye Başkanı Osman Baydemir çiçeklerle karşıladı.
İzmir heyeti daha sonra otobüslerde Sur ilçesinde bulunun tarihi mekanda Diyarbakır kahvaltısı yaptı. Kahvaltıdan sonra Belediye Başkanları Baydemir ve Kocaoğlu Gazi Caddesinde bir süre yürüyerek esnafla sohbet etti. Esnaf gezisi sırasında Başkan Baydemir, Başkan Aziz Kocaoğlu'na Kehribar tespih hediye etti.
**KOCAOĞLU: SAYIN VALİM SİZİ GÖTÜRMEYE GELDİK**
Başkan Kocaoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra İzmir'e atanan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ı makamında ziyaret etti. Kocaoğlu, Vali Toprak'a "Sayın valim sizi almaya geldik" diyerek makama geçti. Burada konuşan Vali Toprak, Çözüm sürecinin devam ettiği bugünlerde bu ziyaretin çok anlamlı olduğunu, çözüm süreci ile silahların susması ile birlikte vatandaşlarının sadece yüzlerinin değil, gözlerinin içinin güldüğünü söyledi.
Diyarbakır'a daha önce gelmek isteyip de yaşanan sıkıntılar nedeniyle gelemeyen insanların ve grupların artık rahat bir şekilde geldiğini anlatan Vali Toprak, "Çözüm süreci ile birlikte turizm ve iş dünyasında da bir hareketlenme oldu. Herkesin düşüncelerine ve fikirlerine saygı duymak gerekir ancak bu tür gezilerle oluşan bazı ön yargılarda kırılmaktadır. Bizim en büyük sorunumuz, bir birimizi iyi tanımamız ve anlamamamızdan kaynaklanıyor. Çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır kabuğunu kırmak üzeredir. Ziyaretiniz çok anlamlı ve bize güç vermiştir" diye konuştu.
**VALİ TOPRAK: İZMİR'E GELMEDEN BU KİTAPLARI OKUMAM LAZIM**
Valilikte konuşan İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da çözüm sürecinde yaptıkları gezi ile her alanda gelecek olan barışın kalıcı hale gelmesini sağlayacaklarını kaydederek şöyle dedi:
"Bu gezi aynı zamanda insanlar arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesini ve bazı ön yargıların kırılmasına vesile olacaktır. İnşallah insanlar bir birini tanıdıkça birbiri ile kaynaştıkça sağlanacak olan barış da kalıcı hale gelir. İnanıyorum bu ziyaretimiz barış ve kardeşliğin gelişmesinde büyük rol oynar."
Valilik makamında Vali Toprak Belediye başkanı Kocaoğlu'da Diyarbakır'ın tarihi ile ilgili kitaplar ve kahve fincanı takımı hediye etti. Kocaoğlu ise Vali Toprak'a İzmir'deki saat kulesi figürünün bulunduğu bir plaket ve İzmir'in tarihi ve kültürünü anlatan kitaplar hediye etti. Kitapları alan Vali Toprak, "İzmir'e gelmeden bu kitapları okumam gerekiyor" dedi.
Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir gazetecinin CHP'nin çözüm süreci ile ilgili sorusu üzerine, "Genel politikaları partilerin genel merkezi yapar. Bu konuda konuşmak bizim işimiz değil" yanıtını verdi.
Valilik makamının dar olması nedeniyle diğer ziyaretçilerin beklediği Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezine birlikte geçen Vali Toprak ve Belediye Başkanı Kocaoğlu burada Valiliktekine benzer konuşmalar yaptı.
**"HOŞ GELDİNİZ, HÛN BI XER HATIN" YAZILI AFİŞ ÖNÜNDE KONUŞTULAR**
İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki heyet daha sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Belediyedeki ziyarette Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları ve derneklerin başkanları da hazır bulundu.
Belediye başkanı Osman Baydemir tarafından karşılanan heyetin kalabalık olması nedeniyle kabul tiyatro salonunda gerçekleştirildi. Üzerinde 'Hoş geldiniz- Hûn bı xer hatın' yazılı bir afişin altında ilk konuşmayı yapan Osman Baydemir, çok dilli, çok inançlı, çok kültürlü ve çok etnik yapılı bir coğrafyada yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:
"İzmir Belediyesi olarak büyük bir ilke imza atıyorsunuz. Cumhuriyet tarihinden beri ilk defa iki belediye arasında bu kadar çok delegasyonlu buluşma gerçekleşmektedir. İzmir-Diyarbakır buluşmasını ikinci ayağını gerçekleştiriyorsunuz" dedi.
Bölgenin 30 yıldır çok büyük sıkıntılar çektiğini de söyleyen Baydemir sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnşallah bu çekilen sıkıntılar çözüm süreci ile birlikte nihai bir barışa evrilir. İnşallah artık kardeş kavgasına tanıklık etmeyiz. Bu salonda hem asker hem gerilla anneleri vardır. İnşallah bu coğrafyada artık ananeler gözyaşı dökmeyecektir. Bu ziyaret aynı zamanda İzmir ve Diyarbakır arasında kalpler arasında bir dostluk, barış ve kardeşlik köprüsünün kurulmasına vesile olur. ben ilk kez Diyarbakır'ın dışına 1993 yılında İzmir'e gelerek çıktım. İzmir'in benim için ayrı bir anemi vardır. İzmir ve Diyarbakır ülkemizin temel sütunlarından ikisidir. Çözüm süreci ile birlikte 90 gündür Diyarbakır'a cenaze gelmemiştir, Diyarbakır'da başka yere cenaze gitmemiştir. Bu bizim için büyük bir mutluluktur. 90 gündür hiç bir annenin gözyaşı dökülmemiştir. kardeş kavgasının barış ile sonuçlanması için çaba sarf edelim."
**KOCAOĞLU: KALICI BARIŞIN ANAHTARI YEREL YÖNETİMLERİN KAYNAŞMASINDA**
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Diyarbakır'da olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Diyarbakır Mezopotamya'nın en önemli merkezlerinden bir tanesidir. İzmir'de sadece Diyarbakır doğumlu olan 70 bin kişi yaşamaktadır. Türkiye'nin geçmişte yaşadığı sıkıntılarını çözüm süreci ile birlikte barış ile bitirmesini istiyoruz. Esas politikalar Ankara'da yapılır ama yerel yönetimlerin çok büyük görevi vardır. Halkın beklentilerini taleplerini bizler yerel yöneticiler olarak daha iyi biliriz. Yerel yönetimlerin kuracağı kardeşlik bağı ve ilişkiler ile barışın kalıcı hale getirilmesini sağlayabiliriz. Barışın en önemli anahtarı budur. Bizi biz yapan bir arada yaşamamıza neden olan sonsuz özelliklerimiz vardır. Ama bizi bir birinden ayıran 3-4 özelliğimizi sayabiliriz. Biz 12 bin yıldır bu topraklarda birlikte kardeşçe yaşamışız. Bizim bunları dikkate alarak birlikte kardeşçe yaşamamız gerekir."
Başkan Kocaoğlu konuşmasını Diyarbakır'lı şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın, 'Bir memleket isterim' şiirini okuyarak bitirdi.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı belediye başkanlarının bu buluşmaya karşı olması nedeniyle gelmedikleri ile ilgili bir soru üzerine, "Bu buluşma ile ilgili bazı kesimlerde oluşan homurtuyu biz de duyduk. Bazı kişiler zıt düşüncede olacaktır. Onlara saygı duyuyoruz. İzmirliler bu bulaşmaya büyük destek vermektedir. Bir milletvekilinin bu ziyaret için beni '64'üncü akil insan' olarak değerlendirmesi içinde kendisine teşekkür ediyorum" dedi.
Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ise, partisi BDP'ye İzmir'in Çeşme ilçesinde Belediye başkan adayı olmak için öneri götürdüğünü ve kendisine denize sıfır olan bir ev alınmasını istediğini ifade ederek, "Belki Çeşme belediye başkanımız bunu duymuş olacak va rakibi ile karşılaşmamak için gelmemiştir" dedi. Baydemir, şaka yaptığını geziye gelen gelmeyen herkese teşekkür ettiğini sözlerine ekledi. (DHA)