Microsoft’un yüzü güldü!

Teknoloji ve yazılım devi Microsoft, yaşadığı CEO değişikliği sonrasında ciddi bir revizyona gitme kararı almıştı.

Yeni CEO Nadella’nın göreve gelmesiyle beraber beklenen değişimler yaşanmaya başlamışken, yıllardır beklenen müjdeli haberde gelmiş oldu.

Reklam
Reklam

Her ne kadar son haftalarda şirkette yaşanan 18.000 kişinin işten çıkarılması ve Xbox Entertainment Studios‘un kapanmış olması firmanın bu müjdeli haberi almasını engellemedi. Yapılan yeni açıklamalara göre Microsoft beklenen gelişmeyi gösterdi. Finansal yılın dördüncü çeyreği olan günümüze kadar sürekli olarak sorunlar yaşayan firma, yeni haberlere göre kar etmiş durumda.

30 Haziran itibariyle geride bıraktığımız dördüncü çeyrek rakamlarına göre, şirketin toplam geliri geçen yılki 23 milyon dolardan 30 milyon dolara çıkarak yüzde 18′lik bir artış yakaladı. Firmanın Nokia‘yı satın alması ve buradan elde ettiği kısa dönem kari ise 1.99 milyon dolara ulaşmış durumda. Her ne kadar kar etmiş olsa da Nokia‘nın satın alınması için harcanan 127 milyon dolarlık bütçe, firmanın net olarak elinde bulunması gereken para çıtasının geride kalmasına neden oldu. Bu durum şirketin finans müdürü Amy Hood tarafından firmanın geçirmek zorunda kaldığı acı dolu ama bir o kadar da zorunlu dönem olarak nitelendiriliyor.

Reklam
Reklam

Açıklanan rakamlara bakıldığında ise şirketin elde ettiği karın esas kaynağı ise ne Nokia, ne de Xbox One. Şirketin son çeyrekte kar elde etmesinin sebebi sadece bulut sunucularından kaynaklanıyor. Her Windows 8.1 tabanlı ve uyumlu bulut sunucunun sayıldığı hesaba, 5.6 milyon adet Office 365 Home ve Personal üyesi dahil etmeyi başaran şirketin CEO’su Satya Nadella’nın bu gelişme sonrasında Azure’ye harcanan emeklerin iki katına çıkacağı da kanıtlanmış oldu.

Bu rakamlarda karın elde edilmesine katkı sağlayan bir diğer kaynak ise Microsoft‘un arama motoru Bing olduğu ortaya çıktı. Arama motoru Bing geçtiğimiz yıla oranla yüzde 19.2′lik bir büyüme yaşarken, reklam hacmini ise yüzde 40 gibi devasa bir rakama çıkarmayı başardı. Xbox One‘ın kara katkısı 104 milyon dolar olurken, Surface ailesinin katkısı ise 409 milyon dolar olarak açıklandı.



Anahtar Kelimeler: