'PKK'lılar saldırıyla bağlantılı değil'

Bingöl Cumhuriyet Savcısı Mehmet Demirağ tarafından hazırlanan iddianamede, 9 Ekim 2014'te düzenlenen silahlı saldırı sonucu Emniyet Müdürü Atalay Ürker'in ağır yaralandığı, yardımcısı Atif Şahin ile Güvenlik Şube Müdür Yardımcısı Hüseyin Hatipoğlu'nun şehit olduğu ve koruma polisi Uğur Atlı'nın yaralandığı hatırlatıldı. İddianamede şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Silahlı saldırı olayının failleri ile ilgili olay günü araştırmalara devam edildiği sırada, Bingöl-Genç karayolu Genç Köprü mevkiinde Genç Emniyet müdürlüğü ve polis özel harekat ekiplerince yapılan uygulamada 12 AR 900 plaka beyaz renkli araç içerisinde güvenlik güçlerine ateş açılmıştır. Çıkan çatışma neticesinde, soruşturma dosyasında yer alan teröristler Ali Bozan, Emre Ekinci, Ramazan Özmaskan ve Ömer Topal'ın ölü olarak ele geçirildiği, araç şoförü şüpheli Erhan Şenyuva'nın çatışma sırasında kaçtığı, söz konusu aracın Bingöl merkezde bulunan bir araç kiralama servisinden 09.10.2014 günü saat 13.00 sıralarında Erhan Şenyuva tarafından kiralandığı tespit edilmiştir. Araç içerisinde 2 adet kalaşnikof marka silah, 6 adet şarjör ve çok sayıda bu silahlara ait fişek bulunmuştur."

PKK üyeliğinden 12 yıl istendi

İddianamede, öldürülen PKK'lılardan Ramazan Özmaskan'ın parmak izleri ile, 23 Haziran 2011 tarihinde Varto-Karlıova karayolunun 3'üncü kilometresindeki özel bir sürücü eğitim kursu alanı girişine el yapımı bomba yerleştirilmesi olayında elde edilen parmak izlerinin aynı olduğunun tespit edildiği belirtildi.

Reklam
Reklam

İddianamede, tutuklu yargılanan Erhan Şenyuva ve Ali Kılıçgedik'in ifadelerine de yer verildi. Kılıçgedik ve Şenyuva hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 12'şer yıl hapis cezası istendi. Ancak sanıklar hakkında, emniyet müdürüne saldırıyla ilgili bir suçlama yok. İddianamede şehit ve yaralı polislerin adı da geçmiyor. Araçta bulunan kalaşnikofların balistik incelemesi de yine iddianamenin eklerinde yer almıyor.

Avukat: Bağ kurulamadı

Tutuklu iki sanığın avukatı Ömer Faruk Hülakü, iddianamede çatışmada öldürülen 4 PKK'lı ile Emniyet Müdürü Atalay Ürker'e yönelik saldırı olayı arasında bir bağ kurulamadığını, bu konudaki soruşturma sonunda kanıt yetersizliğinden tutuksuz yargılandıklarını belirtti.

"Müvekillerim sadece örgüt üyelerine bir bölgeden bir bölgede geçmeleri konusunda yardım ettikleri için örgüt üyeliğinden yargılanıyor. Emniyet Müdürüne yönelik saldırı dosyasının ise delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığına dair bir karar ile sonuçlanmasını bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Bingöl Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti, ilk duruşma 12 Mart'ta yapılacak.

Davutoğlu 'cezalandırıldılar' demişti

9 Ekim 2014'te, Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ürker'e yönelik saldırı olmuş; Ülker'in ağır yaralandığı saldırıda, yardımcısı Atif Şahin ve Başkomiser Hüseyin Hatipoğlu şehit olmuştu. Koruma polisi Uğur Atlı da yaralanmıştı.

Saldırının failleri olay yerinden kaçmıştı. Birkaç saat sonra Bingöl'ün Genç ilçesinde dört kişi Özel Harekât Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından öldürülmüştü. Öldürülenlerin kullandığı araçta Erhan Şenyuva'nın kimliği bulunmuş, ailesi teşhis için çağrılmıştı. Ancak Şenyuva'nın ailesi, öldürülenler arasında çocuklarının bulunmadığını belirtmişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırıdan bir gün sonra gazetecilere, "Olayın olduğu andan itibaren gerekli talimatlar verildi ve bu işin failleri konumundaki teröristler biliyorsunuz bir, iki saat içinde cezalandırıldılar” demişti.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ise saldırının ardından düzenlediği basın toplantısında, 5 kişinin öldürüldüğünü açıklamıştı. Âlâ'nın açıklamasında geçmesine rağmen öldürüldüğü iddia edilen beşinci kişi Erhan Şenyuva'nın izine rastlanamamıştı.

Kaynak: DHA

"Gül'ün adaylığı söz konusu değil"

'Sünni Araplar eve dönemiyor'

Ramazan Akyürek gözaltında