Sahte gözlüklere dikkat

Yaklaşan yaz mevsimiyle birlikte kendini iyice hissettiren güneşli havalarda, uzmanlar tezgahta satılan güneş gözlüklerinin alınmaması yönünde vatandaşları uyarıyor.

Tezgahta satılan güneş gözlüklerinin, hiçbir kontrol yapılmaksızın kaçak yollardan üretildiği için gözde hipermetropik, miyopik ya da astigmatik gibi kırılma kusurları yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu rahatsızlıkların görme bozukluğuna neden olabileceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Ucuz olduğu için vatandaşların genelde tercihini işporta gözlüklerden yana kullandığını bildiren uzmanlar, göz sağlığını tehdit eden bu gözlüklerin özelliğinin olmadığını ve uzun süreli takılması halinde gözün en büyük düşmanı olacağını belirterek, bir güneş gözlüğünün, güneşteki zararlı ışınları kesme özelliğine sahip olması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar yüz şekillerine göre güneş gözlüğü çerçevesi tercihinde ise şu önerilerde bulunuyor:

Oval Yüz: Oval yüze hemen her çerçeve uyar. Yumuşak köşeleri olan ve şakağa doğru yükselen kare şeklinde çerçeveler oval yüzlere özellikle yakışır.

Yuvarlak yüz: Çerçevelerin yüzü daha uzun ve ince göstermesi gerekir. Genel anlamda aranması gereken yüzün en geniş kısmına eşit veya çok az daha geniş çerçevelerdir. Yüksek şakaklı çerçeveler daha uzun bir profil etkisi verir. Kaş çizgili çerçeveler de gözü çekik gösterir ve bu etki yüzün daha uzun görünmesini sağlar.

Reklam
Reklam

Elmas şekilli yüz: Bu yüz tipinde geniş veya yüksek elmacık kemikleri, dar alın ve çene bulunur. Oval ve kare çerçeveler kullanılabilir. Her durumda çerçevenin elmacık kemiklerinin genişliğinden daha geniş olmamasına dikkat edilmelidir.
Kare yüz: Bu tip yüzde kuvvetli bir çene çizgisi, geniş bir alın ve elmacık kemikleri bulunur. Köşeleri yumuşatmak için yumuşak, kıvrımlı çerçeveler seçilerek yüze anlam verilebilir. Klasik oval çerçeveler de bu yüz tipine yakışır.

Uzun yüz: Yüzün en geniş yerinden daha geniş olmayan bir çerçeveyle yüzün olduğundan daha geniş ve kısa görünmesi sağlanabilir. Bu tip yüzde yuvarlak ve kare çerçeveler çok başarılıdır. Enine hatları kısa, boyuna hatları uzun olan çerçeveler de bu yüze göredir.

Üçgen yüz: Göz bölgesi vurgulanarak yüzün alt kısmındaki vurgu azaltılmalıdır. Şakağa doğru sivrilen çerçeveler bu dengeyi sağlamakta yardımcı olabilir. Alt çerçevesi olmayan metal modeller de denenebilir.

Reklam
Reklam


Anahtar Kelimeler: