Salata Sevmeyenler Bir Kere Daha Düşünsün!

Salatalar; başlangıç olarak, yemeğin yanında garnitür olarak, meze ve ana yemek olarak sunulabilir. Diyet yaparken siz de salatayı ana yemek olarak kullanabilirsiniz. Bunun için pek çok malzeme kullanarak değişik salata kombinasyonları oluşturabilirsiniz.

Salatalarınızı Neşelendirin…

Salatalar; başlangıç olarak, yemeğin yanında garnitür, meze ve ana yemek olarak sunulabilir. Diyet yaparken siz de salatayı ana yemek olarak kullanabilirsiniz. Bunun için pek çok malzeme kullanarak değişik salata kombinasyonları oluşturabilirsiniz.
Salatalar ile çok kısa sürede; sağlıklı, doyurucu, besleyici, hafif, lezzetli ve düşük kalorili öğünler hazırlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Kilo verme programlarının olmazsa olması salatalarınızı çeşitlendirmeye ne dersiniz?

Birçok mevsim sebzesini çiğ, haşlanmış, közlenmiş, ızgara yapılmış olarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Başlayalım mı saymaya? Kuşkonmaz, patlıcan, ıspanak, semizotu, börülce, taze soğan, kuru soğan, kırmızı soğan, soya filizi, turp, çarliston biber, közlenmiş biber, kırmızılahana, pancar, brokoli, Brüksel lahanası, haşlanmış kabak, mantar, kiraz domates, kurutulmuş domates, salatalık, enginar kalbi, avokado… Listeyi çoğaltmak sizin marifetinize ve hayal gücünüze kalıyor.


Kalorili salata soslarına dikkat!

Salata için hazırlayacağınız soslar fazla kalori içermemelidir. Lezzetini arttırmak için; baharatlar, maydanoz, nane, dereotu, kekik, fesleğen taze otlar, sirke ve limon ilave edebilirsiniz. Sızma zeytinyağı ise biraz kalori içermekle birlikte yağda eriyen vitaminlerin emilimi için gereklidir. Taze ot ve hafif ekşimsi tatlar tuza olan gereksiniminizi de azaltır. Zeytinyağı-limon, hardal, fesleğen, sirke, nar ekşisi, yoğurt kullanarak sağlıklı değişik lezzette soslar hazırlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Daha Fazla Lezzet İçin Salata Sosu...

Salataya sosu, salatayı yemeden hemen önce karıştırırsanız salatanız daha diri olur. Dışarıda yemek için salata seçtiğinizde, sos içeriğini ve konulan malzemelerin oranını bilmek her zaman mümkün olmadığından, fazla kalori almamak için sossuz servis yapmalarını isteyin. Siz sonradan, çok az zeytinyağı ekleyerek limon, sirke vb. gibi kalori içermeyen ilavelerle salatanızı daha lezzetli hale getirebilirsiniz.- - - - - -

Salataya tuz koymadan önce;

Salatanıza fazladan tuz ilave etmemeye özen gösterin hafif ekşi tatlar, baharatlar ve taze otlar tuz gereksiniminizi azaltır. Salatanıza ilave edeceğiniz örneğin peynirlerinde daha az tuz içermesine dikkat edin dilerseniz bir süre suda bekleterek fazla tuzu azaltmış olursunuz.

Reklam
Reklam

Salata yaparken vakit kazanın!

Salata yıkamak çok vaktinizi alabilir, malzeme olarak kullanacağınız yeşillikleri daha önceden yıkayıp, zaman kazanabilirsiniz. Yıkadığınız yeşilliklerin, salata kurutucularında suyunu alıp, kâğıt havlu serdiğiniz saklama kaplarında tazeliği bozulmadan bir-iki gün saklayabilirsiniz.


Salatalarınızı mevsim yeşillikleri ve sebzeleriyle yapın.

Salatayı hazırlarken kullanılan yeşil yapraklı bitkiler c vitamini, folat içerirler. Yeşil sebzelerle ile kombine edilen domates, havuç, lahana, biberde bulunan vitamin A, beta karoten ve likopen gibi fitobesinler sağlık kaynağıdır.

Yeşil salata, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler düşük kalorili olmaları, su ve lif içermeleri, çiğnemeyi gerektirdiğinden doygunluk hissi oluşturması ile kilo vermede etkilidir. Bu özelliği ile salata ve diyet çoğunlukla birlikte anılan bir beraberlik oluştururlar.

Reklam
Reklam

Salatalar içerdikleri vitaminler ile bağışıklık sisteminizi korur.

Yeşil yapraklı sebzeler, marul, kıvırcık salata gibi lifli yapıları ile sindirime, özellikle barsak faaliyetlerine yardımcıdır, kanı temizler, karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlar.
İyot, fosfor, bakır, magnezyum, çinko gibi minerallerin yanı sıra A,B,C,D,E gibi vitamin içerikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmede katkıları olur.


Salatanın yanına ne koymalıyım?

Salatalarınızı makarna, bulgur veya baklagillerle hazırlayarak karbonhidrat olarak enerji sağlamak mümkün olduğu gibi peynir gibi süt ürünleri, et, tavuk, balık, yumurta gibi alternatiflerle protein ağırlıklı olarak ta hazırlayabilirsiniz.


Salatanızın görünüşü sizi çeksin...

Salatanızın içine katacağınız malzemeleri kalıplar kullanarak çiçekli, kalpli olarak kestiğinizde ise rengin yanı sıra şekliyle de neşeli sunumlar hazırlayabilirsiniz.

Reklam
Reklam


Anahtar Kelimeler: