Sistemik Risk nedir?

Finans ve ekonomi piyasalarında bazı riskler vardır. Bu riskler özelliklerine göre farklı gruplara ayrılmıştır. Sistemik risk de bu gruplar arasında yer alır. Finansal sistemin bir bölümünde ya da bütününde oluşan bir zayıflama nedeni ile finans hizmetlerinin iktisadi etkinlikleri üzerinde olumsuz sonuçlara sebep olabilecek bir şekilde kesintiye uğraması durumu sistemik risk şeklinde isimlendirilmiştir.

Para piyasalarında görülebilecek riskler gruplara ayrılmıştır. Sistematik olan, sistematik olmayan ve sistemik olarak adlandırılan bu gruplar hem ekonomik hem de politik faktörlerde görülen değişiklikler sonucunda oluşabilir. Asya krizi ve mortgage krizi sistemik risklere örnek olarak gösterilebilen risklerdir. Finans sisteminin tamamında ya da bir kısmında oluşan açık, finans hizmetlerinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu sonuçlar doğrultusunda hizmetlerde kesinti olur. Bu kesintiler sistemik risk olarak adlandırılır.

Reklam
Reklam

Sistemik risk nedir?

Sistemik risk bütün sektörleri ve bütün firmaları etkileyen, firmaları arka arkaya zincirleme olarak zarara sürükleyen bir risk türüdür. Bu riskte en önemli faktörler nakit para akışı ve ödeme zorluklarıdır. Riskin oluşmasından itibaren güven konusunda da kriz oluşur. Aynı zamanda nakit para akışında sorun yaşanabilir. Herhangi bir finansal kuruluşun finansal yetersizliğinin bir sistemik risk kaynağı olup olmadığı bu yetersizlikten kaynaklanan etkinin finansal sistemin tamamına ve dolayısıyla ekonominin geneline sirayet edebilmesine bağlıdır.


Anahtar Kelimeler: