Soğuk algınlığı bilginizi test edin

Soğuk algınlığı, hepimizin en sık rahatsızlandığı enfeksiyon hastalığı. Bu kadar sık karşılaştığımız hastalık hakkında acaba ne kadar bilgiye sahibiz? İşte doğru bilinen yanlışlardan bazı örnekler...

"Soğuk ve yağışlı havalarda üşütmek soğuk algınlığına sebep olur", "Alkol soğuk algınlığına karşı etkili bir çaredir", "Yorgunluk soğuk algınlığına karşı direnci azaltır", "Ter atmak soğuk algınlığına iyi gelir".

Şimdi bu bilgilerinizi test etme zamanı...

'Soğuk ve yağışlı havalarda üşütmek soğuk algınlığına sebep olur':

Yanlış. Soğuk algınlığı, hava şartlarına değil, insandan insana bulaşmaya bağlıdır. Soğuk algınlığı olan bir kişinin burun akıntısının aksırık, öksürük veya elden ele bulaşması sonucunda virüslerin aktarılmasıyla insandan insana geçer.

Reklam
Reklam

'Bol miktarda C vitamini alınması soğuk algınlığına karşı korur':

Doğru. C vitamini vücudun soğuk algınlığı virüslerine karşı savaşma gücünü arttırabilir.

'Kış aylarında soğuk algınlığına daha çok rastlanır':

Doğru. Ama soğuk algınlığı veya üşütmenin sebebi doğrudan "soğuk" hava değildir. Soğuk havada kişiler kapalı mekanlarda yakın mesafede bulunur ve bu ortamda virüsün bulaşması kolaylaşır. Okul, toplu çalışılan yerler gibi kalabalık mekanlarda salgınların görülme sebebi budur.

'Hapşıran veya öksüren kişiler ağızlarını kapamadığında kolayca soğuk algınlığını bulaştırabilirler':

Doğru. Bu kişilerin yanında durulması sırasında havaya saçılan virüslerden dolayı hastalık bulaşabilir.

'Ellerin yıkanması ve banyo lavabolarının sık sık temizlenmesi bulaşmaya karşı korur':

Doğru. Soğuk algınlığı virüsleri ellerde saatlerce canlı kalır. Formika, tahta ve plastik gibi yüzeylerde de virüsler canlı kalırlar.

'Alkol soğuk algınlığına karşı etkili bir çaredir':

Yanlış. Alkol, damarları genişleterek geçici bir rahatlama sağlayabilir ama tedavide hiçbir yeri yoktur.

Reklam
Reklam

'Yorgunluk soğuk algınlığına karşı direnci azaltır':

Yanlış. Yorgunluğun veya kendini yorgun hissetmenin soğuk algınlığına karşı direnci azalttığını gösteren bir delil yoktur ama soğuk algınlığı halsizlik sebebi olabilir.

'Ter atmak soğuk algınlığına iyi gelir':

Yanlış. Terleme geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayabilir, çünkü burun ve baştaki dolgunluk hissini giderir. Ne var ki bu, kesin bir çözüm değildir. Soğuk algınlığından kurtulmanın tek yolu, bağışıklık sisteminin, virüsleri yok etmeye yetecek kadar antikor üretmesini beklemektir. Bu süre genellikle üç-dört gündür.

Anahtar Kelimeler: