Sönmez'den Uzun Vadeli Yatırımlarda Birlik Olma Çağrısı

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için...

Adana Sanayici ve İşadamları Derneği (ADSİAD) Başkanı Süleyman Sönmez, kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için toplumda da farkındalığın artırılması ve eğitime önem verilmesi gerektiğine işaret etti.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mithat Özsan Amfisi’nde düzenlenen Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nca (TÜRKONFED) düzenlenen 2. Kalkınmada Bölgesel Dinamikler Sempozyumu’nda konuşan Sönmez, kalkınmanın uzun vadeli faydasını görebilmek için toplumda da farkındalığın artırılması ve eğitime önem verilmesi gerektiğini belirterek, “Şehir ayrımcılığına düşmeden ‘önce Çukurova’ diyebilmeliyiz. Küreselleşen pazar ve rekabet şartları içinde yerel değil ulusal, hatta uluslararası düşünebilmeliyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Sönmez, küresel ölçekte bölgesel kalkınma dinamiklerinde yaşanan yeniliklerin, kalkınma politikasının hedeflerinde, mekanizmalarında ve uygulamalarında değişimlere yol açtığına dikkat çekti. Özellikle Avrupa ülkelerinde bu yeni dinamiklerin, değişik yönetişim mekanizmaları ile yönlendirilerek kalkınma hedeflerine ulaşılmaya çalışıldığını vurgulayan Sönmez, “Üye ve aday üye ülkelerin Avrupa Birliği'nin bölgesel politikasına uyum tedbirleri de bölgesel kalkınmadaki yeni yönetişim mekanizmalarını etkilemektedir. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının yüksekliği Türkiye'de de bölgesel kalkınma araçlarının bir kez daha gözden geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Bölgesel kalkınma geçmişte olduğu gibi merkezi hükümetin müdahalesine dayalı yukarıdan aşağıya bir yaklaşım yerine artık bölgesel, yerel, ulusal ve hatta uluslararası aktörlerin katılımıyla gerçekleşebilecek bir olgu olarak tanımlanmaktadır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çukurova Bölgesi’nin, ülkenin farklı bölge planlaması çabalarına sahne olmuş ender yörelerden biri olduğunu ifade eden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bölgenin kolay okunabilir coğrafyası, ekonomik dinamizmi, hızlı nüfus artışı ve hızlı kentleşmesi gibi etmenlerle değişik zamanlarda planlamadan sorumlu birimlerin ilgisini çekmiştir, çekmeye de devam etmektedir. Bu özellikleri Çukurova’yı 2023 Türkiye hedeflerinde öne çıkarmaktadır. Bölgesel Kalkınma Ajansları bulunduğu coğrafyanın mastır planları için girişimlerde bulunmalı, Devlet Planlama Teşkilatı’nın yerelleşmiş bir hali olmalıdır. Diğer bir deyişle kalkınma ajansları yerel potansiyellerin harekete geçirilmesi ve yerel unsurların öne çıkarılması için sivilleşme yoluna gitmelidir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı İçin Tıklayın
Anahtar Kelimeler: