Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi ile Van İnşaat Mühendisleri Odası tarafından ortaklaşa “Depreme Karşı Yapısal Güçlendirme-Bildiklerimiz, Bilmediklerimiz” konulu bir panel düzenlendi.
Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenene panele YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Battal, ilginin az olmasından yakındı. Battal, bu tür panellerle insanların bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bilindiği gibi 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde iki büyük deprem yaşadık. Bu depremler bize bilinçlenmemiz gerektiğini gösterdi. Bu nedenle halkımızı bilinçlendirmemiz lazım. Ayrıca deprem esnasında ve sonrasına neler yapılması gerekir bunları anlatmak lazım. Depremde yapılması gereken konularda birçok seminer verildi, bilgiler verildi, ama deprem sonrası neler yapılabilir konusunda toplum olarak çok da bilgi sahibi değiliz. Biz üniversite olarak deprem sonrasında hiç paniklemeden, doğru olanları yaptık. Birçok kurum ve kişi ‘ne olacak’ diye beklerken biz ise olacakları gördük ve uyguladık. Biz 2007 deprem mevzuatına uygun yapılası gerekenleri yaptık. Yıkılması gerekenler yıkılacak dedik, güçlendirmesi gerekenleri de güçlendirdik. İnsanlarda bilgi eksikliği var. Bu nedenle bu konuda bize de talep geldi ve biz de bu paneli düzenledik. Bu panelde yeteri kadar sayı yok. Ben daha çok kişi gelecek diye bekliyordum, ama önemli değil. Biz 1 kişi de olsa bu toplantıları yapacağız ve inanıyorum ki bu toplantıdan çıkan sonuçlar kendisini hissettirecektir” dedi.
“BOYA-BADANAYI GÜÇLENDİRME OLARAK GÖRÜYORLAR”
Depremden sonra ağır hasarlı olan binaların güçlendirme çalışmalarının ciddi bir konu olduğunu vurgulayan Battal, bunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğini söyledi. Boya ve badananın güçlendirme olarak değerlendirildiğini belirten Battal, “Güçlendirme oldukça önemli bir konu. Güçlendirme adı altında bazı istismarların olduğunu görüyoruz. Boya badanayı güçlendirme olarak görüyorlar. Böyle bir şey olmaz. Bir duvarı değiştirmekle güçlendirme yaptıklarını sanıyorlar. Böyle bir şey yok. Güçlendirme komple bir olay. Güçlendirme zeminden tavana kadar devam eder. Hasar görmüş bir bina en ince detayına kadar analiz yapılır, tahliller yapılır, daha sonra da bu binanın bir dahaki depreme dayanabilecek ve can kaybına sebep olmayacak şekilde güçlendirilir. Bu böyle olur. O yüzden güçlendirme oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.
Ardından YYÜ’den Prof. Dr. Alper İlkiş, Prof. Dr. Adem Doğangün ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Subaşı Direk, güçlendirme konularından halkı bilgilendirme, halk arasında doğru bilinen yanlışlar ve yapılması gerekenler konusunda katılımcılara çeşitli bilgiler verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz