Deprem, Dünya yerkabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yer yüzeyini sarsma olayına denir.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımıyla olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir.
1939 yılında meydana gelen 7,9 büyüklüğündeki Erzincan Depremi, Türkiye'deki en şiddetli depremdir. Bu depremde 32.962 kişi hayatını kaybederken yaklaşık 100.000 kişi de yaralanmıştır. Oluşan deprem neticesinde 116.720 bina yıkılmıştır. 52 saniye süren deprem nedeniyle Karadeniz kıyısındaki Fatsa'da tsunami yaşanmıştır.
Deprem bilimi içerisinde yer alan bir terim olan fay hattı, iki kıta sahanlığının birbirleri ile sürtünerek hareket etmeleri sonucunda oluşan yapıya denir. Yüzyıllar boyunca yer kabuğunda biriken enerji sonucunda ortaya çıkan fay hattı, hareketli bir yapıdır. Levhaların birbirlerine sürtünmesi, bu hatları zorlayarak gerilme enerjisi biriktirmelerine sebep olur. Bu zorlanmalar ve sürtünmeler, belirli bir zaman sonra şiddetli kırılmalara sebep olabilir. Bu şiddetli sarsıntılara deprem denir. Fay hatlarının uzunluğu yüzlerce kilometreye kadar uzanabilir. Fay hatlarının yeryüzü üzerindeki dağılımı düzensizdir. Türkiye’de üç farklı fay hattı bulunur. Bunlar; Batı Anadolu Fay Hattı (BAF), Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) ve Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF)‘dır. Fay hatları ve deprem riski arasında anlamlı bir ilişki vardır.
Kahramanmaraş’ta bugün meydana gelen 5,0 büyüklüğündeki Pazarcık ilçesindeki vatandaşlara 6 Şubat’ı hatırlattı. İlçedeki bir evin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde depremin şiddetiyle yaşanan sarsıntı ve vatandaşların panik anları yer aldı. Sarsıntıyı yaşayan vatandaşlar "Biraz daha uzun sürse Pazarcık’taki orta hasar, ağır hasarlı yerler kalmazdı" yorumunu yaptı.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Melih Baki, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin beklenilen artçı deprem olmadığını belirterek, “Beklediğimiz artçı deprem meydana gelmedi. 7,7 ve 7,6’lık depremlerin artçısı 6 büyüklüğünde bir depremdir. 6 ile 6,6 arasında büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse o bölge uzun bir süre rahatlayacaktır” dedi.
Son dakika deprem haberi: AFAD, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Deprem, Adana, Hatay, Gaziantep, Mersin, Osmaniye, Adıyaman, Kilis ve Şanlıurfa gibi illerde de hissedildi. AFAD'dan yapılan açıklamada an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmadığı, saha tarama çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Öte yandan sarsıntının ardından bazı vatandaşların ev ve iş yerlerinden açık alana çıktıkları görüldü.
AFAD, Akdeniz'de Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde 3.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 7 kilometre olarak kaydedildi. Deprem çevre yerleşim yerlerinde de etkili oldu.
Papua Yeni Gine'nin Bougainville Adası'nda 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından tsunami uyarısı yapılmadı.
Adana'nın Karataş ilçesine bağlı Oymaklı Mahallesi'nde yaşayan bir zamanların ünlü ses sanatçısı 92 yaşındaki Gül Avalan, zor günler geçirdiğini, önce arazisinin bir kısmının işgal edilerek ekim yapıldığını, depremde de evinin ağır hasar gördüğünü belirtti.
Prof. Dr. Naci Görür'den endişe yaratan yeni bir deprem uyarısı geldi. Bingöl-Karlıova-Erzincan arasında en az 7.4 büyüklüğünde deprem olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Görür, "Eli kulağında. 7’nin üzerinde deprem olur ve aynı zamanda çok yıkıcı olur" diye konuştu. Görür, şu anda Tunceli’de deprem beklediğini de sözlerine ekledi.
6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği illerimizden biri de Diyarbakır. Diyarbakır'da yapımına başlanan konutlarla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'dan paylaşım geldi. Bakan Kurum'un açıklamasına göre 10 bin konuttan 6 bini tamamlandı.
Deprem anında ve sonrasında birçok can kurtarması hedeflenen yeni cihaz geliştirildi. DAMAS adı verilen cihaz binalara yerleştirilecek. Uçaklardaki kara kutulara benzeyen cihaz enkaz altındaki sesi 30 kat yükseltiyor, enkaz altındaki canlıların sayısını yüzde 100 doğru tespit ediyor. Cihazın başka birçok hayati özelliği de var!
Yunanistan'da Girit adası açıklarında bir deprem meydana geldi. Kandilli'ye göre; deprem, 5.2 büyüklüğünde oldu. Deprem, Türkiye'de bazı illerde de hissedildi.
6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş'ta yıkılan Palmiye sitesinde 150 vatandaşımız hayatını kaybetti. Binanın müteahhidi depremden 18 ay sonra yakalandı. İlk ifadesinde travma geçirip İzmir'deki yazlığına gittiğini belirten sanık, binaya 99 yılında başladığını belirterek, "Bir müteahhit bir mühendis ömür boyu sorumlu olamaz" dedi.
Aydınlılar bu sabah duydukları gizemli sesle büyük panik yaşadı. Kimilerinin bomba atılmasına benzettiği sesi depreme yoranlar da oldu. Patlama sesi geniş bir alanda yankılandı. Gizemli sesin kaynağı merak uyandırırken uzmanlardan sesin kaynağıyla ilgili açıklama geldi.
Son dakika deprem haberi: Kahramanmaraş'ta saat 14.59'da 4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
6 Şubat depremlerinin ardından yapılaşmada fay hatları daha titizlikle hesaba katılıyor. Hal böyleyken CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz'ın depremde ağır hasar aldığını belirttiği ve fay hattı üzerindeki Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi'nin yanı başına inşa edilen hastane tartışma konusu oldu.
Son dakika haberi: Muğla'nın Bodrum ilçesi açıklarında deprem oldu. Depremin 3,5 büyüklüğünde olduğu belirlendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük İstanbul depremi için yeterince hazırlık yapılmadığını belirtti. Görür, 16 milyonluk İstanbul nüfusunun yüzde 20'sinin risk altında bulunduğunu belirterek, şehirdeki her 3 binadan 2'sinin yıkılabileceğini ifade etti. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Görür'e desteğini "şu rapor, bu rapor yeter daa!" sözleriyle gösterdi.
Son aylarda yurdun dört bir yanı beşik gibi sallanıyor. Bir yandan Kahramanmaraş depreminin etkileri sürerken, diğer yandan Büyük İstanbul depremi için endişe yaratıyor. Fay hatları üzerinde bulunan yurt için Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli 3 büyükşehri işaret ederek uyarıda bulundu.
Kandilli Rasathanesi'nden yapılan son dakika açıklamasına göre; Kahramanmaraş'ta saat 7.46'da 3.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
İzmir'den gelen orman yangını haberleri Türkiye'nin gündeminde. Yangınların kimi semaverden kimi mangal ateşinden çıkmıştı. Gözaltına alınan 10 kişiden 6'sı tutuklandı.
Olası İstanbul depreminde meydana gelmesi muhtemel ve hayli tedirgin edici bir senaryo gündeme geldi. Marmara Denizi'nde tsunamiyi tetikleyecek üç büyük çukur olduğu tespit edildi. Marmara'da özellikle Tekirdağ tsunami riski altında! Deprem durumunda kentte 1500 - 2000 binanın göçmesi öngörülüyor, ayrıca 2 metreye yakın dalga yüksekliği bekleniyor.
Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde saat 03.57'de 3,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
AFAD'dan yapılan son dakika açıklamasına göre; Malatya'da saat 12.02'de 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Dün akşam 4.2 büyüklüğünde Muş’ta meydana gelen depremin ardından Yer Bilimci Prof. Naci Görür endişelendiren bir paylaşımda bulundu. Yer Bilimci Görür, bu depremin beklenen büyük İstanbul depremi için ‘bardağı taşıran son damla olmasından endişe ederiz’ dedi.
Son dakika haberi: AFAD, Bingöl'ün Karlıova ilçesinde Richter ölçeğine göre 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu.
Muş'un Varto ilçesinde 3.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kısa süreli paniğe neden olan deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde meydana geldi.
Rusya’nın doğusundaki Kamçatka Yarımadası’nda 7.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem sonrası tsunami uyarısı yapıldı.
17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nde İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı olan Sefa Sirmen, deprem yönetmeliğine uygun yapılan binaların yıkılmadığını belirtti. Sirmen, "Tabloyu gün doğarken gördük" derken o dönem ilk yardım Saddam Hüseyin'den geldiğini söyledi.
Türkiye'nin değişmez acı gerçeklerinden biri de deprem. 1999'da bunlardan birini en ağır şekilde yaşadık. 17 binden fazla insanımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde gündem yine olası Marmara depremi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Mynet'e yaptığı açıklamalarda en riskli ve en güvenli bulduğu bölgeleri sıraladı. Öte yandan olası korkutucu depremin kaç saniye süreceğini de söyledi.
Maden Teknolojisi ve Yer Bilimleri Uzmanı Serkan İçelli o ille ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İçelli, ölü olarak tabir edilen fayların deprem üretebileceğini söyledi. Bingöl ve çevresini uyaran uzman isim, "Orada da 6 veya 6,5'lik bir deprem çok büyük yıkımlara ve can kayıplara yol açacaktır" dedi.
Kamuoyunda 'Ezgi Apartmanı Davası' olarak bilinen dosyayla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Mağdur Aileler Vekili Av. Dr. Rezan Epözdemir, yaptığı açıklamada "İtirazlarımız kabul edilmiş ve aralarında Kahramanmaraş Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü, İmar ve Şehircilik Müdür Vekili’nin de bulunduğu 7 kişi hakkında soruşturma izni verilmiştir" dedi. Epözdemir, bu kararın tüm deprem dosyaları bakımından emsal mahiyette olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kıyılarında halk arasında 'kıyamet habercisi' olarak bilinen kürek balığı görüldü. Ölü kürek balığının bulunması halkta büyük panik yaratırken balığın görülmesinden 2 gün sonra Los Angeles 4.6 büyüklüğünde bir deprem sarsıldı.
Son dakika deprem haberi: Suriye'de 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kilis'te de hissedildi.
Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremleri binlerce kişiyi hayattan kopardı. Geride kalanlar ise hem yakınlarını hem de yuvalarını kaybetmenin acısını yaşadı. Onlardan biri de hayat arkadaşı kolları arasında ölen Ozan Laleci. Genç adamın asıl sınavı depremden sonra başladı. Eşinin kaybolan cenazesini ararken hiç bilmediği gerçeklerle yüzleşti.
17 Ağustos 1999'da, merkez üssü Kocaeli olan 7.4 büyüklüğündeki sarsıntıyı yaşayan, Türkiye’yi kahreden Marmara depreminin yıl dönümünde Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi’ni bekleyen büyük deprem hakkında dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Esenyurt Belediyesi olması muhtemel Marmara depremine karşı ilçede alınması gereken önlemleri de kapsayan bir deprem paneli düzenledi. Panelde konuşan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, “Adana’dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” dedi.
Deprem konusunda acı hatıralar biriktirdiğimiz ülkemizde 17 Ağustos felaketinin yıl dönümüne günler kala İstanbul'da test yapılan binaların son durumu bir kez daha korkuttu. İnceleme için ziyaret edilen 114 bin binanın mülk sahipleri izin vermediği için sadece 35 binine test yapılabildi. 300'den fazla binanın kendi kendine çökme riski bulunurken binden fazla binanın deprem güvenliği olmadığı belirlendi.
Adana’da 6 Şubat depremlerinden sonra evde kalmaya korkup, Atatürk Yaşam Köyü’ne barınmaya gelen kadınlar, meslek sahibi olarak ev ekonomisine katkıda bulunmaya başladı. Kurslara giden kadınlardan biri "Halılarım çok olmasa da çanta satışlarım çok fazla oldu. Hala da yapmaktayım. Hem gelir ettim hem de çok sıcak bir ortam ile tanıştım" ifadelerini kullandı.
Çekmeköy Belediyesi ve Çekmeköy Kent Konseyi’nin işbirliğiyle 1999 Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümünde konferans düzenlendi. "Çekmeköy'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy" başlıklı konferansa Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür katıldı. Jeolog ve Deprem Bilimci Görür, Çekmeköy’ün zemininin İstanbul’da bulunan birçok ilçeye göre çok iyi bir noktada olduğunu belirtti.
Deprem olarak bilinen ve aktif fay hatlarının yenilerini doğurduğu yurdumuzda Kahramanmaraş depremiyle büyük bir yıkım yaşamıştı. Yaşanan depremin etkileri hala sürerken, Yüksek İnşaat Mühendisi, Mimar ve Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, 32 il için deprem uyarısında bulundu.
Dün akşam Suriye'de yaşanan deprem Türkiye'deki bazı illeri de etkiledi. O sarsıntının etkisi geçmeden bugün de Sivas'ta deprem meydana geldi. AFAD depremin büyüklüğünü 4.1 olarak açıklarken derinliğini ise 9.7 km olarak duyurdu.
Suriye'de meydana gelen deprem başta Hatay olmak üzere Türkiye'deki birçok ildeki vatandaşları da tedirgin etti. Depremle ilgili açıklamaları merakla takip edilen Prof. Dr. Naci Görür'den "Endişe etmeyin" açıklaması geldi. Görür, "Ölü Deniz Fayı üzerinde Hatay civarında afete varabilecek bir hareket beklemiyoruz" dedi.
Son dakika deprem haberi: Suriye'de 5,2 büyüklüğünde deprem oldu. Sarsıntı özellikle Hatay'da şiddetli şekilde hissedildi. Depremin ayrıca Şanlıurfa, Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye'de de hissedildiği öğrenildi. Yayladağı merkezine AFAD ekibi yönlendirildi.
AFAD, Ege Denizi'nde Halkidiki Yarımadası'nda 15 dakika arayla 4,3 büyüklüğünde iki ayrı deprem meydana geldiğini duyurdu.
6 Şubat depremlerinde Kahramanmaraş'ta yıkılan ve 35 kişiye mezar olan Ezgi Apartmanı davasında 'bilirkişi raporu' krizi devam ederken, gazeteci İsmail Arı çok konuşulacak bir iddiayı gündeme getirdi. Arı, apartmanın yıkımından sorumlu olduğu belirtilen firari sanıkların 876'şar yıla kadar hapsi istendiğini belirtirken, SGK'nın ise bu isimlerin sahip olduğu dondurma firmasından satın almalar yapmaya devam ettiğini söyledi.
Deprem felaketinde vefat eden annesinden kendine kalan yüzüğü tatil için geldiği Hatay’ın Arsuz ilçesinde kaybeden Zehra Alın’ın yaptığı yürek burkan sosyal medya paylaşımı sonrası ekipler, yüzüğü bulabilmek için çalışma başlattı.
Hatay'ın Defne ilçesinde 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alan 6 katlı binanın yıkımı sırasında ne yol trafiğe kapatıldı ne de kontrol sağlanabildi. Yola doğru yıkılan binadan panikle kaçmaya çalışan bölge halkı büyük korku yaşadı. Yürekleri ağza getiren yıkım anı saniye saniye kameralara yansıdı.
Son dakika deprem haberi: Akdeniz'de, Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Saat 10.38'de gerçekleşen depremin derinliği ise 11.76 km olarak kaydedildi. Bu depremden yaklaşık bir saat sonra, saat 11.51'de 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
Türkiye'de son dönemdeki deprem hareketliliği nedeniyle gözler uzmanlara çevrildi. Uzmanlar çeşitli bölgeler için uyarılarını sürdürürken Prof. Dr. Naci Görür'den de hem Adana'da meydana gelen deprem hem de beklenen olası Marmara depremiyle ilgili çarpıcı açıklamalar geldi. "Adana havzasında belirli ölçüde deprem bekliyoruz" diyen Görür, beklenen olası Marmara depremine dair ABD'li bilim adamları liderliğindeki ekibin yaptığı araştırmaya değinip "Bu muazzam bir olasılık" ifadelerini kullandı.