Asal sayılar nasıl bulunur? Asal sayılara örnekler

Asal sayılar, sadece iki pozitif tam sayı böleni olan doğal sayılardır. Bu da asal sayıların, sadece kendisine ve 1 sayısına kalansız bölünebildiği anlamına gelir. Peki, asal sayılar nasıl bulunur, asal sayı tablosu oluşturma yöntemi nedir? İşte asal sayılara örnekler ve diğer detaylar...

Bir asal sayının 1 ve kendisi olmak üzere yalnızca iki çarpanı vardır. Dolayısıyla asal sayıların, 1'den büyük iki tam sayının çarpımı şeklinde yazılması mümkün değildir. 1'den 100'e kadar olan asal sayıları bulmak için tüm sayıları yazarak bir tablo oluşturulur. Daha sonra birkaç adım takip edilerek 1'den 100'e kadar olan asıl sayılar bulunur.

Reklam
Reklam

Asal sayı nedir?

Yalnızca kendisine ve 1’e pozitif tam böleni ölen sayılara asal denmektedir. Yani bir sayının yalnızca kendine ve 1’e kalansız bir şekilde bölünmesi asal sayı olduğu anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse 5 sayısı sadece kendisine ve 1’e tam bir şekilde bölünebilmektedir. Bu yüzden 5 asal sayıdır.

Asal sayılara örnekler; 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43, 47, 53, 59… şeklinde sıralanmaktadır.

Asal sayı nasıl bulunur?

Asal sayılar, asal sayı tablosu oluşturularak kolay bir şekilde bulunabilir. 1 ile 100 arasında yer alan asal sayıları bulabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Asal sayı tablosu oluşturma yöntemi:

  • 1 ile 100 arasındaki sayıları bir tablo içine alın.
  • Daha sonra 2 sayısının tüm katlarının üstüne çizik atın.
  • Aynı şekilde 3 sayısının tüm katlarının üstüne çizik atın.
  • Son olarak sırasıyla tüm sayıların katlarının üstüne çizik atın.
  • Ayrıca en küçük asal sayı 2 olduğundan 1’e de çizik atın.
Reklam
Reklam

Bu adımlar sonrasında tabloda yer alan tüm sayılar asal sayı olarak kabul edilir.

1 asal sayı mıdır?

Bir sayının asal sayı olabilmesi için hem kendisine hem de 1’e tam bölünebilmesi gerekmektedir. 1 sayısının tek böleni kendisi olduğu için asal sayı değildir.

Bu bilgi ile asal sayılar kaçtan başlar sorusunun da cevabını öğrenmiş oluyoruz. Asal sayılar 2’den başlar ve sonsuza kadar devam eder. Ayrıca 2 sayısı, tek çift asal sayı olarak sayılmaktadır.

Aralarında asal sayılar nedir?

İki veya daha fazla sayının ortak bölenlerinin sadece 1 olması, bu sayıların aralarında asal olduğu anlamına gelir. Örnek vermek gerekirse 12 ile 5 sayıları ortak şekilde sadece 1’e kalansız bir şekilde bölünebilmektedir. Başka bir sayıya bölünemez. 7 ile 13, 8 ile 15 aralarında asal sayılara örnek olacaktır.

Reklam
Reklam


Anahtar Kelimeler: