Aşure Günü iftar saati kaçta? Akşam ezanı saat kaçta okunuyor? 28 Temmuz 2023 akşam ezanı saati

Aşure günü orucu için araştırmalar hız kazandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini takvime göre aşure günü idrak ediliyor. Buğday, nohut, fasulye, incir, tarçın ve şeker gibi 40'a yakın malzemeyle hazırlanan, bolluk, bereket ve dayanışmanın simgesi aşure bugün yapılıyor. Bu anlamlı günde oruç tutmak isteyenler aşure günü iftar saatini araştırıyorlar. Peki, Aşure Günü iftar saati kaçta? Akşam ezanı saat kaçta okunuyor?

Akşam ezanının saat kaçta okunacağı merak ediliyor. Müslümanlar her yıl aşure gününü heyecanla bekliyorlar. İslam inancına göre, Hazreti Adem'den itibaren peygamberlerin hayatında önemli hadiselerin yaşandığı, bereket, paylaşma, birlik ve beraberliğin simgesi aşurenin yapıldığı muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü'nde oruç tutanlar iftar saatlerini araştırmaya başladılar.

Reklam
Reklam

AKŞAM EZANI KAÇTA OKUNUYOR?

İstanbul akşam ezanı saati: 20:33
Ankara akşam ezanı saati: 20:14
İzmir akşam ezanı saati: 20:33
Gaziantep akşam ezanı saati: 19:49
Eskişehir akşam ezanı saati: 20:23
Bursa akşam ezanı saati: 20:30

İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

AŞURU GÜNÜ ORUCU NASIL TUTULUR?

Muharrem ayının onuncu gününe de, âşûrâ günü denmektedir. Resûlullah (s.a.s.), “ şûrâ günü orucunun önceki yılın (küçük) günahlarına keffâret olacağını umarım.” (Tirmizî, Savm, 48) buyurarak, ümmetine bu günde oruç tutmayı tavsiye etmişlerdir. şûrâ günü oruç tutmakla ilgili olarak İbn Abbâs (r.a.) şöyle anlatıyor: “Resûlullah (s.a.s.) Medine’ye gelince, Yahûdilerin âşûre günü oruç tuttuklarını gördü. Onlara, ‘Bu da ne (niçin oruç tutuyorsunuz)?’ diye sordu. ‘Bu, salih (hayırlı) bir gündür. Allah, o günde İsrâiloğullarını düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Mûsâ o gün oruç tuttu.’ dediler. Resûlullah (s.a.s.) da, ‘Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım’ buyurup o gün oruç tuttu ve müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.” (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm 127; Ebû Dâvûd, Savm, 65)

Reklam
Reklam

Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde Yahûdiler sadece Muharrem ayının 10. (âşûrâ) gününde oruç tuttuklarından, onlarınkine benzememesi için öncesine veya sonuna bir gün ilave edilerek oruç tutulmasını tavsiye etmiştir. Bazı rivayetlerde ise bir öncesine ve bir sonrasına ilave ederek üç gün oruç tutulmasını tavsiye etmiştir (Müttekî, Kenzü’l-ummâl, VIII, 570). Bu nedenle âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir.