BDP'den Arınç'a 'Cehenneme gitsinler' tepkisi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın PKK'nın geri çekilmesine ilişkin kullandığı "Cehennemin dibine gitsinler" sözlerine BDP'den peş peşe tepkiler geldi.

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Unutulmamalıdır ki, cehenneme gitmesi gereken; inkarcı, asimilasyoncu zihniyettir. Yıllardır Kürt halkını aşağılayan, hakaret eden, yok sayan, katliamlardan geçiren, dilini, kimliğini yasaklayan zihniyetin yeridir cehennem" dedi.

Reklam
Reklam

Buldan yaptığı yazılı açıklamada, geri çekilme aşamasının sorunsuz bir biçimde tamamlanmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu belirterek, "O yüzden herkesin bu sürece sahip çıkması, duyarlı, hassas ve dikkatli olması, yaşanacak kimi provokasyon girişimlerine asla geçit vermemesi gerekir" dedi.

-"ARINÇ KÜRT HALKINA HAKARET ETTİ"-

Şu günkü ortamın iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Buldan, başta da hükümetin bu noktada doğru bir tutum sahibi olması gerektiğinin altını çizdi. Buldan, şöyle devam etti:

"Demokratik çözüm sürecine girdiğimiz bir süreçte olası provokasyonlara meydan vermemek, süreci tersine çevirecek provokatif girişimlere zemin hazırlamamak hükümetin en öncelikli sorumluluğudur. Özellikle bu süreçte kullanılan dil çok önemlidir. Kışkırtıcı, tahrik edici, sürece hizmet etmeyen, barış karşıtı odakların elini güçlendirebilecek, halkın hassasiyetleriyle oynayacak söylem ve ifadelerden herkesin kaçınması gerekir. Ne yazık ki dün hükümet cephesinden oldukça tahrik edici bir açıklama geldi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın kullandığı bir ifade var ki, akla ziyandır. Kendisine sorulan bir soru üzerine geri çekilen silahlı güçler için "Cehennemin dibine gitsinler' ifadesini kullanacak kadar kendisini kaybeden Arınç Kürt halkına hakaret etmiştir. Bu ifadesinden dolayı kendisini kınıyoruz."

Reklam
Reklam

-ÖZÜR DİLEMELİ-

"Ölümlerin durduğu, gözyaşlarının dindiği bir süreçte, kullanılan bu dilin oldukça yaralayıcı, aşağılayıcı ve provokatif, ırkçı bir söylem" olduğunu savunana Buldan, "Bu sözler güven duygusunu zedeleyeceği gibi halkımızın da büyük tepkisine yol açacak sözlerdir. Arınç'ın biran önce kendine gelmesi, ne söylediğinin farkına varması ve Kürt halkından derhal özür dilemesi gerekir. Bir halkın evlatlarına karşı böyle bir ifade kullanmak hiç kimsenin haddine değildir. Bu söylem barışa hizmet edecek bir söylem değildir. Bu söylemin ardında yatan zihniyet asla çözümden ve barıştan yana olamaz. Umuyor ve diliyoruz ki bu söylem hükümetin bakış açısını yansıtmıyordur, sadece sözün sahibiyle sınırlıdır. Sayın Başbakan'a da bu noktada çağrı yapıyoruz. Lütfen bu süreçte kullanılan dile dikkat edilsin, süreci yaralayacak, provokasyonlara zemin hazırlayacak türden açıklamalara fırsat verilmesin. Unutulmamalıdır ki, cehenneme gitmesi gereken; inkarcı, asimilasyoncu zihniyettir. Yıllardır Kürt halkını aşağılayan, hakaret eden, yok sayan, katliamlardan geçiren, dilini, kimliğini yasaklayan zihniyetin yeridir cehennem" dedi.

Reklam
Reklam

-"SELAMETLE GİTSİNLER DEMEN GEREKİRDİ"-

Arınç'a, "Barış ve demokrasiye beraber yürüdüğün insanlara neden beddua ediyorsun?" diye soran Buldan, "Bir Müslüman olarak bedduanın her zaman tersine döndüğünü bilmiyor musun? Cehenneme gitsinler demek yerine selametle gitsinler demen gerekirdi, çünkü yola çıkanlar hem Türkiye'yi hem de Ortadoğu'yu "cennete' dönüştürmek hayaliyle barışa ve kardeşliğe yürüyor. Müzakere süreçleri birbirine karşı sevgi, saygı ve etik kuralları içerisinde yürütülür. Beddua ederek birbirini rencide ederek değil. Özür bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

-"İNŞALLAH YERİNİZ CENNET OLACAKTIR"-

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Şırnak'ta yaptığı açıklamada, Arınç'ın "Cehennemin dibine gitsinler" sözlerine sert tepki göstererek, "Barış için geri çekilen gerillaların yolu açık olsun. İnşallah yeriniz de cennet olacaktır" dedi.

ANKA


Anahtar Kelimeler: