Bir Daha Asla Yememeniz Gereken 9 Gıda

Sağlıksız birçok gıda olsa da, bazıları sağlığa zararları açısından diğerlerinin önüne geçiyor. İşte gerçekten sağlıklı olmak istiyorsanız bir daha asla yememeniz gereken 10 yiyecek.

Sağlıklı olmaya çalışırken, yemeniz gereken yiyeceklerin yanısıra yememeniz gereken yiyecekleri de bilmeniz önemli. Sağlıksız birçok gıda olsa da, bazıları sağlığa zararları açısından diğerlerinin önüne geçiyor. İşte gerçekten sağlıklı olmak istiyorsanız bir daha asla yememeniz gereken 10 yiyecek.

Reklam
Reklam

  1. Margarin

Margarinin, hayvansal değil bitkisel olmasından dolayı hafif ve sağlıklı olduğuna dair haksız bir şöhreti var ve çoğu kişi bu yüzden margarini tereyağına tercih ediyor. Peki sorun ne? Margarindeki bitkisel yağlar hidrojenize olduğu için oda sıcaklığında katı kalıyorlar, yani trans yağlar açısından zenginler. Trans yağlar ise damarlarda kötü kolesterol oluşumuna yol açtığı ve kalp krizi riskini artırdığı için tehlikeli.


  1. İşlenmiş et

Sosis, sucuk ve pastırmayı özellikle de kış aylarında bolca tüketiriz. Ama bu yiyeceklerin sağlığa zararlı yiyecekler listesinde olmasının bir nedeni var. İşlenmiş etler inanılmaz lezzetliler ama işte tam da bu yüzden sağlığa zararlılar. Bu yıl yayınlanan bir araştırmaya göre, işlenmiş etlerin fazla tüketiminin kolon kanseri riskini artırdığı ortaya kondu.


  1. Yapay tatlandırıcılar

'Diyet', 'light' veya 'şekersiz' etiketiyle sunulan gıdaların neredeyse hepsinde sukraloz veya aspartam gibi bir yapay tatlandırıcılar bulunur. Bu ürünleri kullananlar genelde kilo vermek isteyen kişiler olsa da gerçek şu ki, yapay tatlandırıcılar kan şekerinin yükselmesine, şeker hastalığı, obezite ve yüksek kan basıncı riskinin artmasına neden oluyor. Onun yerine ya normal şekerden az kullanın ya da en iyisi şekeri tümden kesin.

Reklam
Reklam

  1. Bol yağda kızartılmış yemekler

Patates kızartması, soğan halkası gibi bol yağda pişen yiyecekler de günümüzün vazgeçilmezlerinden. Yemekler bunlarsız aynı olabilir mi? Ama bu yiyecekler ne kadar lezzetli olsalar da ne yazık vücudunuz için çok zararlı. Hazırlanma şekilleri nedeniyle çok fazla doymuş yağ içeriyorlar ve bu da kalp hastalıkları, obezite ve şeker hastalığı gibi problemlere yol açabiliyor.


  1. Mikrodalgada patlamış mısır ürünleri

Film gecesinde mikrodalga patlamış mısır ürünlerinden hazırlayıp ailecek koltuğa kıvrılmak da sağlıksız bir alışkanlık. Evet çoğu firma bu ürünlerin daha az yağ ve tuz içeren 'light' versiyonlarını da sunuyor ama asıl sorun bunlar değil. Asıl sorun, patlamış mısır paketinde bulunan perfluoroctanic asit (PFOA) isimli kimyasalın tiroid bezi bozukluğu, kanser ve akciğer hastalığıyla ilişkili olması.

Reklam
Reklam

  1. Konserve yiyecekler

İster çorba, ister fasulye, ister sebze olsun, konserve yiyecekler de oldukça yaygın. Ancak konserve kutularında bulunan Bisphenol A (BPA) kutunun içindeki yiyeceklere bulaşıyor. BPA'nın hormon seviyesini bozduğundan ve erken ergenlik veya obezite gibi problemlere neden olduğundan şüpheleniliyor.


  1. Hazır noodle

Hazır noodle'lar özellikle üniversite öğrencileri ve bekarlar arasında yaygın ama bu onları sağlıklı yapmıyor. Hem kalorisi ve tuz içeriği yüksek, hem de besin değerleri düşük. Tuz açısından zengin beslenme şekli, yüksek kan basıncına yol açıyor ve bu da kalp krizi ve inme riskini büyük ölçüde artırıyor. Bu hazır noodle ürünlerini tüketmek ayrıca yüksek kolesterole ve diğer sağlık başka sağlık sorunlarına da davetiye çıkarıyor.


  1. Beyaz ekmek

Çocukluğunda her yemekte beyaz ekmek tüketmeyen kaç kişi var ki? Ama maalesef beyaz ekmek de gayet zararlı. Beyaz ekmeğin unu, tohumundan ve kepeğinden arındırıldığı için neredeyse hiç besleyici değere sahip değil. Beyaz ekmek ayrıca, yüksek kan şekeri, kilo alma ve şeker hastalığı riskinin artmasıyla da ilişkili.

Reklam
Reklam

  1. Soya ürünleri

Margarin gibi soya ürünlerinin de sağlıklı olduğuna dair haksız bir şöhreti var ve soya ürünleri çoğu vejetaryen, vegan ve sağlığına dikkat eden kişinin temel gıdalarından biri. Ancak soyada bulunan, insandaki östrojen hormonunu taklit eden isoflavone isimli bileşen, doğurganlıkla ilgili problemlere ve üreme, ergenlik ve çocuk büyümesi ve gelişimiyle ilgili sorunlara yol açabiliyor.


Artık sağlığınıza zararlı olan gıdaları biliyorsunuz. Bu gıdaların çoğun beslenme şeklimizde yaygın da olsa, neden oldukları sağlık sorunları buna değmez. Örneğin margarin yerine organik, doğal ortamda beslenmiş hayvanların sütünden yapılmış tereyağı veya beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz. Bu yiyecekler de gayet lezzetli, hem de vücudunuz için çok daha sağlıklı.


Anahtar Kelimeler: