Birşey Yapma İsteği Olmama

Hiçbir şey yapma arzum yok. Benim neyim var?

Soru: Evle ilgili herhangi bir şey yapmak istemiyorum ya da mecbur kalana kadar dışarıda bir yere gitmek istemiyorum. Tam anlamı ile depresif ya da kötü hissetmiyorum; sadece hiçbir şey yapma arzum yok. Bir oğlum ve kocam var, ve Down sendromu olan 55 yaşındaki kız kardeşime bakıyorum. Konuşamıyor, 2 yaşında bir çocuk gibi. Tığ işi, örgü ve alışverişe gitmek alışkanlıklarım vardır. Şimdi bunların da hiçbirini yapmak istemiyorum. Sadece yemek pişiriyorum çünkü yemek yemek zorundalar. Haftanın altı günü evde kalıyorum, sadece kardeşim ve ben. Benim neyim var? Rüya
Cevap: Sizinle kişisel olarak konuşmadan tam olarak nasıl bir şey yaşadığınızla ilgili kesin bir şey söyleyemem, fakat tarif ettiğiniz durum kesinlikle sizin yaşam tarzınızla alakalı olabilir. Kız kardeşinizle ne kadar zamandan beri ilgilendiğinizi ve oğlunuzun kaç yaşında olduğunu merak ediyorum.
Bazen sevdiklerimizle ilgilenmenin gerilimi, artık kuvvetimizi tüketecek kadar üst üste birikir. Enerjimiz tükendiği zaman, öncelikle kendimizi bir nebze de olsa yeniden yaratmamızı ya da yenilememizi sağlayan bize keyif veren aktiviteleri yapmamaya başlarız. Bilinçli olarak kendimizi depresif ya da mutsuz hissetmeyebiliriz, fakat yüzeyde yaşam gücümüzün pek çoğu süzülüp gidebilir. Eğer bu devam ederse, sonunda duygusal bir çukur (sinkhole) geliştirebiliriz (depresyon denen siyah bir çukur). Ya da çok fazla mutsuz olmadığımız ama çok mutlu da sayılamadığımız tampon bir duygusal dünya yaratabiliriz.

Reklam
Reklam

Hayata ve hobilerinize karşı yeniden ilgi göstermeye başlarsanız ve kız kardeşinize bakmak konusunda yardım alırsanız, her gün kendinizle ilgili hoş bir şey yapıp yapmayacağınızı merak ediyorum. Hayatınıza biraz eğlence aşılayabilecek yapmayı hayal ettiğiniz bir şey var mı? Bulunduğunuz yerde katılabileceğiniz ilgi destek grupları var mı? Kocanızla ilişkiniz nasıl? Onunla yalnız geçireceğiniz biraz “kaliteli zaman” – bir bakıcı tutup haftasonu için uzaklara gitmek mesela – yardımcı olur mu?

Davranış değişikliğinizle ilgili tıbbı bir neden olmadığını anlamak için fiziksel bir testten geçmek isteyebilirsiniz. Eğer hekiminiz depresyonda olduğunuzdan şüphelenirse, size bir antidepresan önerebilir. Bazı insanlar bu tarz bir tedaviyi oldukça yararlı bulurken bazıları da bulmaz. Bu tarz bir tedaviyi danışmanlık ya da psikolojik bir destek olmadan ben çok önermiyorum. Eğer hekiminiz ve siz, sizin için faydalı olacağını düşünüyorsanız, ondan sizi bir danışmana yönlendirmesini her zaman isteyebilirsiniz. Bir başka olasılık da kardeşinizin bakımı ile ilgili çareler konusunda bir sosyal danışmana başvurabilirsiniz. Bu konuda da hekiminiz sizi yönlendirebilir.

Reklam
Reklam

Psikiyatrist Peggy Elam