Bunları yapıyorsanız 'nomofobi' ve 'fomo' olabilirsiniz (Nomofobi ve fomo nedir?)

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, teknoloji bağımlılığının ileri safhası olan nomofobi ve fomoya karşı uyardı. Peki, nomofobi ve fomo nedir, ne gibi durumlar bu şekilde tanımlanır? İşte o uyarılar ve belirtileri...

Sosyal medya hesaplarınız sürekli aklınızda, yakınlarınızdan ve arkadaşlarınızdan sürekli haberdar olmak istiyorsanız 'nomofobi' ve 'fomo' olabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, teknoloji bağımlılığının bir ileri safhası için uyarı yayınladı.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nden yapılan açıklama şöyle;

"Akıllı telefon bağımlısı mısınız? TÜİK verilerine göre Türkiye’deki hanelerin %96’sında cep telefonu bulunuyor ve kullanım amaçları arasında sosyal medya ilk sıralarda yer alıyor.Modern çağın hastalıkları #nomofobi ve #fomo'ya karşı bilinçlenelim. Sosyal medyanın tutsağı olmayın."

VİDEODA ÖNEMLİ UYARILAR

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin Twitter hesabından yayınlanan videoda ise, aşağıdaki ifadeler yer aldı:

"Sosyal medyada arkadaşlarınızın durumlarından sürekli haberdar mı olmak istiyorsunuz? Kendinizi takip etmekten alıkoyamıyorsanız 'fomo' olabilirsiniz.

Telefondan uzak kalamıyorsanız, haber alamadığınızda panikliyorsanız, hatta korkuyorsanız 'nomofobi' olabilirsiniz. Bunlar çağımızın yeni hastalıkları. Sosyal medyanın tutsağı olmayın."

NOMOFOBİ NEDİR?

‘No mobile Phobia’dan türetilen nomofobi; cep telefonu ile sağlanan iletişimden kopmaktan aşırı korkma anlamına geliyor.

Reklam
Reklam

FOMO NEDİR?

Fomo bir tür kaçırma korkusu olarak tanımlanıyor. Fomo'nun açılımı 'Fear of missing out'dur. Fomo durumunda birey, diğerlerinin deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusu hisseder. Fomo başkalarının ne yaptığını sürekli olarak izleme arzusundadır. Fomo ayrıca pişmanlık duygusu olarak da tanımlanmaktadır.