CHP Erdoğan için meclis soruşturması istedi

CHP'li Tezcan, TBMM Başkanlığı'na yaptığı başvuruda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında bir Meclis soruşturması açılmasını talep etti.

ANKARA (ANKA) - CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, TBMM Başkanlığı'na yaptığı başvuruda, "yargıya emir ve talimat vererek suç işlediği" iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında bir Meclis soruşturması açılmasını istedi.

Başvurunun gerekçesinde, 17 Ağustos 2012 tarihinde Barış ve Demokrasi Partisine mensup dokuz milletvekilinin, Şemdinli'de PKK terör örgütü militanları ile milletvekili sıfatıyla bağdaşmayan, kamuoyunu haklı olarak rahatsız eden bir görüntü verdikleri belirtildi.

Reklam
Reklam

-BAŞBAKAN'IN DOKUNULMAZLIK KONUSUNDAKİ SÖZLERİ HATIRLATILDI-

Dilekçede, Başbakan'ın 5 Eylül 2012 tarihinde AKP Genel Merkezi'nde yapılan genişletilmiş grup toplantısında " Yargıya zaten gerekenleri söyledik. Yargı da gereğini yapıyor. Biz de parlamentoda gereği neyse onu yapacağız" dediği belirtilerek, Erdoğan'ın bu sözlerinin her kesimde büyük şaşkınlık ve hukuka saygılı kesimlerde tepki uyandırdığı savunuldu.

Başvurunun gerekçesinde Başbakan'ın sözleri, "Yargıya açıkça siyasal müdahale niteliği taşıyan bu beyan" olarak nitelendirilerek, "Anayasayla görev ve yetki sınırları belirlenmiş Başbakan'ın, yürütme erkinin imkanlarını kullanarak anayasaya aykırı biçimde yasama organına talimat vermesi açıkça yargıya müdahale ve yargı bağımsızlığının ihlalidir. Yürütme erkinin böyle fütursuzca kullanılması, yargı güvencesinin ortadan kalkmasına, kuvvetler ayrılığının ihlaline neden olurken, denetimsiz bir tek adam rejiminin kurulmasının da yolunu açmaktadır. Bu durumda her türlü denetimden muaf bir yürütme ortaya çıkar ki bu doğrudan doğruya anayasanın 2'nci maddesinde ifadesini bulan demokratik hukuk devletinin tasfiyesidir" denildi.

Reklam
Reklam

-"BAŞBAKAN YARGIYA EMİR VE TALİMAT VEREREK SUÇ İŞLEMİŞTİR"-

"Başbakan'ın yürütme erkini bu şekilde ölçüsüz, hukuk tanımaz bir şekilde kullanarak yargı organlarına talimat vermesi Türk Ceza Kanununun 257, 277 ve 288'nci maddelerinde düzenlenen suçu oluşturmaktadır" denilen gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"Başbakan'ın yargıya emir ve talimat vermesine sebep olan milletvekili terörist buluşmasının vahameti, Başbakan'a yargıya müdahale hakkı veremez. Terörle mücadele bahanesi altında, yargı bağımsızlığı, hukuk devleti ve demokrasiyi ortadan kaldıracak, tek adam diktasına yol açacak uygulamalar haklılık kazanamaz.

Başbakan kendisinin de ikrar ettiği üzere yargıya emir ve talimat vererek suç işlemiştir. Bu nedenlerle, Anayasanın 100 ve İçtüzüğün 107'nci maddeleri uyarınca Meclis soruşturması açılmasını arz ve talep ediyoruz."

Meclis İçtüzüğü'ne göre, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen Meclis soruşturması önergesi gelen kâğıtlar listesine alınır ve Genel Kurul'da okunur. Okunan önergenin bir örneği, Başkanlıkça hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakana gönderilir. Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanacak şekilde, bir özel gündem halinde Danışma Kurulunun teklifi üzerine Genel Kurulca tespit edilir.

Reklam
Reklam

Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında Genel Kurulca gizli oyla karar verilir.

Anahtar Kelimeler: