CHP, KİT komisyonunu terk etti

TBMM KİT Komisyonu’na üye CHP’li milletvekilleri komisyonun bugünkü toplantısını terk etti.

ANKARA (ANKA) - Meclis KİT Komisyonu’na üye CHP’li milletvekilleri komisyonun bugünkü toplantısını terk etti. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, komisyonu terk etmelerinin nedeni olarak KİT Komisyonu Başkanı Fahrettin Poyraz’ın davranışlarını gösterdi. Erdoğdu, “AKP’li Komisyon Başkanı’nın kaba ve antidemokratik müdahaleleri ve kamu görevlileriyle denetçiler üzerinde baskı anlamı taşıyacak beyanları sonucunda komisyon toplantısı CHP Grubu üyeleri tarafından terk edilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

-CHP’Lİ VEKİLLER KOMİSYONU TERK ETTİ-

Meclis KİT Komisyonu’na üye CHP’li milletvekilleri, TBMM’de ortak basın toplantısı düzenledi. CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin hesap ve işlemlerinin incelenmesi sırasında komisyonu terk ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

“Sayıştay tarafından yasal dayanağı olmaksızın ve ihale yapılmaksızın 419 milyon TL kaynak harcanmasına ilişkin tespit üzerine yapılan görüşmeler sırasında AKP’li Komisyon Başkanı’nın kaba ve antidemokratik müdahaleleri ve kamu görevlileriyle denetçiler üzerinde baskı anlamı taşıyacak beyanları sonucunda komisyon toplantısı CHP Grubu üyeleri tarafından terk edilmiştir.”

-“YOLSUZLUKLARI YAPAN ŞİRKETLERDEN BİR KISMI BAŞBAKAN VE BAKANLARIN YAKINLARI”-

KİT Komisyonu’nun kamunun yüksek miktarda kaynak harcayan kurumlarını denetleyen bir komisyon olduğuna işaret eden Erdoğdu, “Bu komisyonda şimdiye kadar çok önemli yolsuzluklar yapıldığı tespit edilmiştir. Bu yolsuzlukları yapan şirketlerden bir kısmı Başbakan ve bakanların yakınlarıyla ilgilidir” dedi.

Reklam
Reklam

-“BAŞBAKAN’IN DÜNÜRÜNÜN İŞTİRAKÇİLERDEN BİRİNİN YÖNETİCİSİ OLDUĞU BETRA A.Ş’YE İHALE YAPILMAKSIZIN 40 MİLYON AVRO KAYNAK AKTARILDI”-

Yolsuzlukların Sayıştay denetim raporlarında da yer aldığını ifade eden Erdoğdu, “Sayın Başbakan’ın dünürü KİT komisyonun çalışma alanına giren bir şirketten 40 milyon Avro’luk ve bazıları rekabetçi olmayan ihaleler almıştır. Bu Sayıştay tespitidir” dedi. Erdoğdu, şöyle dedi:

“Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürünün Sayın Orhan Uzuner iştirakçilerinden birinin yöneticisi olduğu Betra AŞ’ye TCDD aracılığıyla bazıları açık ihale yapılmaksızın ve rekabet ortamı yaratılmaksızın yaklaşık 40 milyon Avro tutarında kaynak aktarılması. Bu Ticaret Sicil Gazetesi, Betra şirketinin iştirakçilerinden biri olan Uzka İnşaatın Genel Müdürü Sayın Orhan Uzuner’e olduğuna yönelik Ticaret Sicil Gazetesi’dir.

Sayın Başbakan bu konularla ilgili olarak ‘Beni dünürüm yazı yazmaktan, şiir yazmaktan başka bir şey yapmamaktadır’ Yeni Şafak gazetesindeki o haberi de size kısaca anlatayım.

Reklam
Reklam

Sayın Başbakan bu beyanında çok ağır suçlamalarda bulunuyor. Sayın Başbakan’ın dünürü KİT Komisyonunun çalışma alanına giren bir şirketten 40 milyon Avro’luk ve bazıları rekabetçi olmayan ihaleler almıştır. Bu Sayıştay tespitidir.”

-“TÜRKİYE ŞEKER FABRİKALARINA AİT BİR ARSA AKP’Lİ BİR MİLLETVEKİLİNE AİT BİR ŞİRKETE HUKUKSUZ OLARAK TESCİL EDİLDİ”-

Erdoğdu, Türkiye Şeker Fabrikalarına ait bir arsanın AKP’li bir milletvekiline ait bir şirkete yolsuz ve hukuksuz olarak tescil edildiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu da Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporundan size söylüyorum. Yeni adıyla Sayıştay eski adıyla Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporunun 120 ve 121. sayfalarındaki ibareyi okuyorum. Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş’nin talebe ilişkin tasarruf yetki belgesinin olmadığı, bu nedenle 20 Mayıs 2005 tarih ve 3130 yevmiye numarası ile Kütahya Şeker Fabrikası AŞ adına tashihen tescil işleminin yolsuz tescil olduğu, Sayıştay raporundan bu husus.

Reklam
Reklam

Bir başka husus ihaleye fesat karıştırmadan hükümlü Fernas şirketine ve Enerji Bakanlığı’ndaki bir ihaleye fesat karıştırmaktan hükümlü olan Fernas şirketine 300 milyon liralık iki ayrı ihalenin tekrar Enerji Bakanlığı tarafından verilmesi.”

-KOMİSYON BAŞKANI’NI SUÇLADI-

Komisyon Başkanı’nın tavrını eleştiren Erdoğdu, “Komisyon çalışmaları sırasında özellikle yolsuzluklarla ilgili tespit ve görüşlerimizin ifade edilerek tutanaklara geçmesine tarafsız olması gereken AKP’li Komisyon Başkanı Sayın Fahrettin Poyraz tarafından anti demokratik müdahaleler olmakta ve konuşmalar kesilmektedir” dedi.