CIA'dan Iraklı liderlere rüşvet

ABD'nin Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'ın, Haziran ayında bir toplantı için New York'ta bulundukları sırada üst seviyedeki Iraklı liderlere ülkeyi terk etmeleri için rüşvet teklif ettiği iddia edildi.

Suudi Arabistan'daki Şark-El Evsat gazetesi, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in bilim danışmanı General Amir El Sadi, Irak'ın eski nükleer programının başkanı Cafer Ziya ve Mehdi Labidi adındaki bir uzmana, Irak'ta silah denetimlerinin yeniden başlatılması konusunda Birleşmiş Milletler'le yapılan görüşmeler sırasında CIA görevlileri tarafından, ülkeyi terk etmeleri ve ABD'ye iltica etmeleri karşılığında büyük miktarda para teklif edildiğini yazdı. Irak heyetine yakın kaynaklara dayanarak verilen haberde, CIA görevlilerinin, New York'taki bir otelde Iraklı liderlere "bir çanta dolusu dolar" gösterdiği belirtildi.
Şark El Evsat, Irak hükümetinin bu konu hakkında Birleşmiş Milletler'i bilgilendirdiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

ABD, Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi gayesiyle son zamanlarda yurt dışındaki Iraklı liderleri örgütlemek için yoğun çaba sarfediyor. Son olarak, geçtiğimiz günlerde çoğu sürgündeki Iraklı muhalif liderler, İngiltere'nin başşehri Londra'da bir toplantı düzenleyerek Saddam sonrası kurulması düşünülen yönetim konusunu görüştüler.


Anahtar Kelimeler: