Eğer gündüzleri sık sık uykunuz geliyorsa bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz

İnsan ömrünün ortalama üçte birinin uykuda geçtiği bilimsel bir gerçektir.

Kaliteli uyku insan sağlığı açısından da vazgeçilmezler arasındadır. Araştırmalar da kanıtlamıştır ki, kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolaşma, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümlerine neden olabilen uyku apnesini de beraberinde getirebiliyor.

Reklam
Reklam

Uyku ile ilgili olarak sık yaşanan problemlerden biri de uyku apnesi olarak tanımlanan “horlama ve uykuda solunum durması” dır. Uyku apnesi, horlamanın neden olduğu en önemli hastalıklardan biridir.

Çok önemli bir sorun

Gerekli önlemler alınmadığında uyku apnesinin dikkatsizliğe yol çarak trafik kazası riskini 7-8 kat arttırdığı ve iş kazalarına neden olduğu biliniyor. Uyku apnesinin görülme sıklığı %1-4 olsa da, diyabet hastalığının %3, astım sıklığının yaklaşık %5 olduğu düşünülürse ne kadar önemli bir sorun olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku apnesinin belirtilerinden en önemlisi uykuda solunumun durmasıdır. Diğer belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

Uykuda sırasında huzursuzluk

Terleme

Horlama

Ağız kuruluğu

Sık sık idrara kalkma

Reflü

Solunum durmaları

Ayrıca baş ağrısı, unutkanlık, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, sabah dinç uyanamama ve aşırı derecede uykulu olmak ve yorgunluk hali ise uyku apnesinin gündüz gözlenebilen
belirtileri arasındadır.

Reklam
Reklam

Uyku apnesi tedavisi

Uyku apnesi, alınacak basit önemler sayesinde önlenebilir. Aşırı kilonuz varsa kilo verilerekuyku apnesi %50 oranında azaltılabilir. Ayrıca, alkol ve uyku ilaçlarından kaçınmak, sigarayı bırakmak ve sırt üstü yatmamak da rahatsızlığı azaltır.

Eğer üst solunum yollarında belirgin anatomik darlıklar var ise hastanın Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından cerrahi girişim yönünden değerlendirilmesi gerekir.

İleri derecede uyku apnesi tedavisinde ise pozitif hava basıncı (CPAP) tedavisi uygulanmalıdır.

Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır.