Felaket haberi geldi: 2100 ölü

Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinde sel ve toprak kayması sonucu 2 bin 100 kişi hayatını kaybetti.

Afganistan'ın kuzeyinde yer alan Badaşhan vilayetinde gerçekleşen toprak kayması sonrası bölge sözcüsü Navid Forutan bugün yaptığı açıklamada ölü sayısının 2 bin 100'ü geçtiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Forutan açıklamasında, "300 ailede yer alan 2 bin 100'den fazla kişi hayatını kaybetti” dedi. BM yetkilileri dün gerçekleşen felaket sonrası 4 binden fazla kişinin afetten etkilendiğini ve evlerinden olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamalarda ayrıca bölgede heyelan riskinin halen devam ettiği de ifade edildi. Afganistan'ın kuzeydoğusunda yer alan Badahşan vilayetindeki bir dağın yakınlarında bulunan Hobo Barik köyünde dün toprak kayması meydana gelmişti. Toprak kayması sonrası yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Badahşan Vali Yardımcısı Gül Muhammad Bidar, toprak kayması sonucu 300 evin toprak altında kaldığını ifade eden Bidar, kaybolan birçok kişiye ulaşılamadığını ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bidar, olay yerine ulaşan güvenlik güçlerinin zarar görenlere yardım ettiğini sözlerine ekledi.

Badahşan İl Şura Başkanı Abdulvahid Tayyibi de olayda 3 caminin de toprak altında kaldığını ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

BİR HAFTA ARALIKSIZ YAĞDI

Heyelan felaketi yaklaşık bir haftadır aralıksız süren yağışların ardından geldi. Yağışlar son aylarda yağan karı hızla eritti. Aab Bareek’in bir dağ yamacında kurulu olması da felaketi tetikledi. Aynı köyde geçen hafta başında küçük bir toprak kayması meydana gelmiş, bir ev yıkılmış ancak yaralanan olmamıştı. Bazlı köylüler tedbir amaçlı olarak evlerini boşatmaya çalışırken ikinci ve büyüt toprak kayması yaşandı. Afganistan’da son birkaç haftada yaşanan sel ve toprak kaymalarında 150 kişi ölmüş, 67 bin kişi evsiz kalmıştı.


Anahtar Kelimeler: