Gezici'nin son seçim anketi sonuçları yayınlandı

Gezici Araştırma Şirketi son seçim anketi sonuçlarını vatandaşlarla paylaştı. Son seçim anketi sonuçlarına göre AKP tek başına hükümet kuramazken CHP'nin oyları artıyor.

7 Haziran 2015 Genel Seçimleri'nin ardından partiler arasında uzlaşma sağlanamadı. Bu nedenle 1 Kasım'da erken seçim kararı alındı. 25. Dönem erken seçimlerine kısa süre kala araştırma şirketleri seçim anketleriyle ülkenin nabzını ölçmeye devam ediyor. Bir yandan partiler seçim hazırlıklarına devam ederken, diğer yandan vatandaşlar seçim anketi sonuçlarını takip ederek seçim sonuçlarına ilişkin fikir yürütüyor. Bu anlamda anket şirketlerine önemli ölçüde sorumluluk düşüyor.

Reklam
Reklam

Pek çok araştırma şirketi seçim anketi sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmaya devam ederken son olarak Gezici Araştırma Şirketi de anket sonuçlarını duyurdu. Son seçim anketi sonuçlarına göre yüzde 40.8 olarak belirlenen AKP bu oy oranıyla tek başına hükümet kuramıyor. Öte yandan HDP'nin oy oranı ise yüzde 13.6...

Gezici’nin, 3-4 Eylül 2015 tarihlerinde 36 il ve 136 ilçede dört bin 864 kişiyle yaptığı araştırma sonuçlarına göre, AKP’nin oy oranı yüzde 40.8, CHP’nin yüzde 27.6, MHP’nin 15.8, HDP’nin oy oranıysa yüzde 13.6 oldu. Seçim anketinde, “Son günlerde yaşanan kaos ortamının sorumlusu kim veya kimlerdir” sorusuna katılımcıların yüzde 45,5’i Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüzde 30,6’sı AKP cevabını verdi. Yüzde 39,5’i ise sorumlunun HDP olduğunu iddia ediyor.

MEDYA BASKISI

Vatandaş son dönemde artan medyaya ve yargıya yapılan baskıya da dikkat çekiyor. Ankete katılanların yüzde 72,4'ü medyaya baskı yapılıyor derken, yüzde 68.2'si ise yargıya müdahale yapıldığını belirtiyor. Araştırmaya katılan vatandaşların yüzde 74,5'i de son günlerde halkın üzerinde bir baskının olduğunu düşünüyor.

Reklam
Reklam

KOALİSYON İSTENİYOR

Anket sonuçlarından Türk halkının ilk defa koalisyon istediği ortaya çıktı. Halkın yüzde 62'si koalisyon için 'evet' dedi. AKP'ye oy verenlerin yüzde 48'inin de koalisyon istemesi dikkat çekti. Ayrıca CHP seçmenin yüzde 76'sı ve MHP seçmenin de yüzde 64'ü koalisyon kurulmalı dedi. Gençler sağduyu ve normalleşme adına koalisyonu istediği belirten Gezici anket şirketine göre, ülke nüfusunun yüzde 55 gençlerden oluşması koalisyonu kabul kılmakta olduğunu ön görüyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

“Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın bahsettiği Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?” sorusuna ilişkin dağılım incelendiğinde yüzde 68,7'si 'hayır' derken yüzde 31.3'ü 'evet' dedi. Ankete göre son günlerdeki kaosun sorumlusunun kim sorusuna yüzde 45,5 oranında Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğu ifade ediliyor. Ayrıca halkın yüzde 30,6'sı AKP'nin yüzde 39,5'inin ise HDP'nin kaosun sebebi olduğunu belirtti. Anketteki diğer çarpıcı bir sonuç ise halkın yüzde 72,3'ünün geçim sıkıntısı yaşadığı, yüzde 48'inin ise geçinemediği ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

GEZİCİ ARAŞTIRMA ŞİRKETİ

Murat Gezici, kariyerine 2000-2001 yılları arasında Konda Araştırma Şirketinde ( Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem) anketör olarak başlamıştır. 2001 - 2011 yılları arasında ise A&G ( Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gür) Araştırma Şirketinde anketör olarak çalışmış ve aynı zamanda şirketin çeşitli kademelerinde görev almıştır. A&G şirketinde yöneticilik pozisyonunu da üstlenen Murat Gezici, buradaki görevini tamamlayarak Gezici Kamuoyu Araştırmaları ve Danışmanlık şirketini 2011 yılında kurmuştur. Gezici Araştırma Şirketi'nin Türkiye’de 63 ilde irtibat noktası, İngiltere ve İsviçre’de irtibat noktaları vardır.


Anahtar Kelimeler: