Gluten nedir? Hayatımıza ne zaman ve nasıl girdi?

Her yerden herkesten glutensiz ye aman, içinde gluten olmasın, onda gluten varsa yemem diye çok duyuyoruz… Nedir bu gluten? Hayatımıza ne zaman girdi de, bu kadar kaçınacağımız bir ürün olarak nasıl ortaya çıkıverdi?

Instagram: ebrununsagliklidunyasi
E-mail: ebruzeynepaltay@gmail.com

Gluten 3 farklı tahıl (arpa, çavdar, buğday) çeşidinin içinde bulunan proteinin adıdır. Sadece gluten değil herkesin çok duymadığı ama diğer önemli bir içerik Gliadin’dir. Gliadin de buğday, arpa, çavdar gibi tahılların protein deposu olan glutende bulunan bir bileşenidir. Bazı kişiler bunu hazmedemezler. Midede şişkinlik ve gaz, ishal bu hassasiyetin en fazla görünen belirtisidir.

1950’lerle beraber artık buğdayın yapısı çok değişmeye başladı. Bu değişimle beraber de hastalıklar ve alerjiler ortaya çıkmaya başladı.

Reklam
Reklam

Fazla glutenli besin tüketimi (tahıllar) daha fazla kalori kazanımı (ekmek, pasta, börek) anlamına geliyor. Bu da kilo sorunu başta olmak üzere, sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Özellikle glutene dikkat etmesi gerekenler çölyak hastaları ve buğday alerjisi olanlar. Bu hastalığınız yoksa bedeninizi dinleyerek tüketip, tüketmeyeceğinize karar verebilirsiniz. Şahsen benim herhangi bir alerjim olmamasına rağmen buğday tüketimimi önemli oranda azalttım ve kendimi daha enerjik ve canlı hissediyorum. Aralarda dayanamayıp yediğim kaçamaklarım tabii ki oluyor.. Yulaflı granola örneğin, çok severek arada beslenmeme ekliyorum.

Gluten farkedemediğimiz o kadar çok gıdada mevcut ki... Paketli soslar, makarana, kek, poğaça, ketçap, krep, mantı, pizza, simit, hazır salça, dondurma külahı, çikolata bunlardan bazıları.

Peki bunlarla nasıl baş edeceğiz?

Şekerde olduğu gibi bunda da buğday çeşitlerinin yerine alternatiflerini kullanarak kendi beslenmemize uyarlayabiliriz. Benim en çok kullandıklarım; badem sütümden kalan badem posası yani badem unum ve hindistan cevizi unu oluyor.

Reklam
Reklam

Neredeyse hiç ekmek yemediğim için, bazen kendim ve çocuklarım için Kinoa ve unu, karabuğday (greçka) unu ve mısır unundan birşeyler hazırlıyorum. Tabiki tadı birebir aynı olmuyor ama sağlıklı yiyecekler tüketmenin mutluluğu ve yeni yiyecekler hazırlamanın heyecanı ile bana ve aileme çok lezzetli geliyor.

Hep inandığım ve uyguladığım gibi, yiyemediğim şeylere takılmak yerine dünyada sonsuz seçeneklerden kendime yeni tarifler geliştirerek tadını çıkarıyorum.. Herşey mutluluk içinse şu hayatta ve ben de artık mutluluk hormonun %90’nının bağırsaklarımızda üretildiğini biliyorsam, kendimi mutlu etmek için tabii ki yediklerime dikkat eder, mutlu olmak için herşeyi yaparım.

Tamamen Glutensiz ve Rafine Şekersiz yaptığım, tadı harika olan, her tadanın bayıldığı tarifimi yaparsanız ne demek istediğimi anlarsınız. :)

Badem Unlu Kurabiyem için Malzemeler

İki su bardağı badem unu. Kendi hazırladığım badem sütünden kalan badem posasıyla yapıyorum. (hiçbirşeyi boşa harcamıyoruz????)
Üç çorba kaşığı hindistan cevizi unu (çok güzel bir aroma veriyor)
İki çay kaşığı tarçın
Bir çorba kaşığı keten tohumu (birazcık suda bekletiyorum jelleşmesi için)
Bir yumurta beyazı (olmasa da olabilir. Bir sonraki sefer yumurta beyazı olmadan deneyeceğim)
Altı kayısı & dört hurma (bunları geceden suda beklettim, sonra rondodan geçirdim ve muzla beraber doğal şekerim bunlar oldu)
Bir muz
Bir çay kaşığı karbonat
Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı (çok güzel bir aroma veriyor. Başka yağ da olur. Promosyonları takip ederseniz iyi fiyata güzel bir hindistan cevizi yağı yakalayabilirsin.)

Reklam
Reklam

Yapılışı;

Tüm malzemeleri karıştırın. (çatalla karıştırdım. Blender kullanmadım)
Top şeklinde şekil verip, (bir sonraki sefer kek şeklinde deneyeceğim)
180 derece, fansız ayarda (fırın ayarı pişirme yaparken çok önemli. Siz kendi fırın ayarlarınıza göre ayarlama yaparsınız) yaklaşık 35-40 dakika pişirin.

Sonuç: kendim yaptım diye demiyorum, ???? “Nefis” oldu. Üzerine isterseniz hindistan cevizi parçacıkları da serpiştirebilirsiniz.