İnteraktif Haritalar Size Şehirlerin Sesinin Nasıl Olduğunu Gösteriyor

Sizin şehrinizin sesi nasıl?

Sesler şehirleri tanımlar, bu ister New York'un kafa şişiren trafik sesi olsun ister İstanbul'un camilerinden yükselen ezan sesi olsun, fark etmez.

Reklam
Reklam

Good City Life (İyi Şehir Yaşamı) isimli araştırma grubunun online haritalar dizisi Chatty Maps (Konuşan Haritalar) ile şehirlerin sesinin neye benzediğini görebilirsiniz.

Sitede şu an için Boston, New York, Barselona, Madrid ve Londra haritaları mevcut. Kullanıcılar şehirdeki farklı caddelere tıklayarak o bölgeye ne tür seslerin hakim olduğunu görebiliyor.

Araştırmacıların "şehir sesi sözlüğü" olarak adlandırdıkları haritalar belirli seslerle ilişkilendirilmiş etiketler için konumu belirtilmiş Flickr fotoğraflarını tarıyor.

Kullanıcılar şehirlerin sadece tamamlanmış ses profillerini görebiliyor olsalar da, renk kodlamalı haritalar (trafik sesleri için kırmızı, doğa için yeşil, müzik için turuncu, insanlar için mavi, mekanik sesler için gri) belirli bir mahallede caddeden caddeye yürürken ne tip sesler duyma ihtimaliniz olduğu konusunda genel bir fikir veriyor.

Reklam
Reklam

Örneğin New York Central Park yakınındaki zengin muhit Yukarı Batı Yakası (Upper West Side) tamamen doğa sesleriyle dolu gözüküyor. (Haritaların interaktif versiyonlarını incelemek için burayı tıklayın).

![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12546317/640xauto.jpg)

Araştırmacılar ayrıca konumu belli fotoğraf etiketlerini, sesleri belirli duygulara bağlamak için de kullandılar. Örneğin müzik sesleriyle tanımlanan caddelerin mutluluk ve hüzün duygularıyla bağıntılı olduğunu bulurlarken, trafik seslerinin korku ve öfke ile ilintili olduğunu buldular.

Sonuncusu pek şaşırtıcı değil. Şehir sesi üzerine yapılan araştırma ses kirliliğinin uyku bozukluğundan kardivasküler hastalıklara kadar her şeyle ilişkili olduğunu bulmuştu.

Aşağıda, New York'taki yoğun işlek caddelerden biri olan Park Avenue'nun bu bölgesinde sürpriz, üzüntü ve korkuyla ilintili ulaşım sesleri baskın durumda.

Reklam
Reklam
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/12546329/640xauto.jpg)

Ama kilise çan seslerinden sokak çalgıcılarına diğer bazı şehir sesleri dinlendirici, keyiflendirici ve ilham verici de olabiliyor.

Bu yazının kaynak olarka kullanıldığı The Huffington Post'un New York ofisinin yanındaki St. Mark’s Place caddesi çoğunlukla insanlarla dolu. Chatty Maps'e göre caddede ayrıca caddeye hoş bir duygu veren müzik, doğa ve ulaşım sesleri de var.

Kaynak