İşte, siyasilerin Tahir Elçi açıklamaları

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi ardından gözler siyasilere çevrildi. Başından vurulan Tahir Elçi'nin ölümünün ardından HDP'den, Başbakan Davutoğlu'dan ve CHP'den açıklama geldi.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde bulunan ve daha önceki çatışmada zarar gören 4 ayaklı minare önünde Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukat ile birlikte açıklama yaptı. Açıklamaların ardından çıkan çatışmada Tahir Elçi öldürüldü. Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Twitter hesabından Tahir Elçi'nin öldürüldüğünü açıkladı. Diyarbakır Barosu da twitter üzerinden ''Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştur." açıklamasında bulundu. Olayın ardından Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. HDP, Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada saldırıyı şiddetle kınadı.

Reklam
Reklam

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği Tahir Elçi'nin öldürülmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Diyarbakır Valiliği'nden açıklama "28.11.2015 tarihinde saat 11.00 dolaylarında İlimiz Sur İlçesi Dört Ayaklı Minare civarında Diyarbakır Barosu tarafından bir basın açıklaması programı yapıldığı esnada güvenlik görevlilerimize saldırıda bulunulmuş; bu saldırıda 1 polis memurumuz şehit olmuş, 2 polis memurumuz da yaralanmıştır. Olay sırasında ve akabinde aynı yerde meydana gelen çatışmada, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını yitirmiştir. Konuyla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmış olup konunun detayları incelenmektedir. Konuyla ilgili detaylı açıklama kamuoyuyla daha sonra paylaşılacaktır.

BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'DAN AÇIKLAMA

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında "Bu olay mutlak surette aydınlatılacak, bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. 2 ihtimal var. Birisi bir suikast gerçekleşmiş olması. Böyle bir durum varsa ortaya çıkartılır. Hedef sadece Tahir Elçi değil, Türkiye'dir" dedi.

Reklam
Reklam

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanması hakkında "Bu hukuki bir süreçtir. Herhangi bir şekilde hükümetimizin, yürütmenin müdahil olduğu bir konu değil. Basın özgürlüğü esastır. Devlet sırlarını ifşa ve bu çerçevede yapılan faaliyetlerin hukuk sistemi içinde suç teşkil etmesi söz konusu. Hükmü verecek olan bağımsız yargıdır" dedi.

HDP'DEN AÇIKLAMA

HDP, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından yazılı mesaj yayınlandı. HDP’den yapılan yazılı açıklaması şöyle: Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin, basın açıklaması yaptığı sırada bir suikast yoluyla katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve lanetliyoruz. Tahir Elçi, Özel Harekat Timlerinin, Sur ilçesinde halka yönelik saldırıyı yapanların tahrip ettikleri 1500 yılında yapılmış olan 4 Ayaklı Minare’nin bir insanlık mirası olduğunu anlatırken katledildi. Diyarbakır ve Türkiye halkları bir akil insanı, bir hukuk insanını, adalet ve barış için, eşitlik ve özgürlük için yılmadan mücadele eden çok değerli bir insanı yitirdi. Tahir Elçi’ye Allah’tan rahmet, ailesine, tüm yakınlarına ve halklarımıza başsağlığı diliyoruz.

Reklam
Reklam

CHP LİDERİ KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN AÇIKLAMA

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin vurularak hayatını kaybetmesinin ardından açıklamada bulundu. Kılıçdaroğlu, Twitter adresinden açıklama yaparak şunları yazdı: "Çatışma istemiyoruz" diye haykırmanın karşılığı ölüm olmamalıydı. Tahir Elçi'yi ve polisimizi katleden güçler hesap vermelidir.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından barolar da harekete geçti. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, tüm baro başkanlarını Diyarbakır’a çağırdı. Diyarbakır’a hareket eden Feyzioğlu şöyle dedi:

Bu saldırının arkasında kim vardır bunu bilmiyoruz. Ama hedef birliğimiz, kardeşliğimizdir. O yüzden bugün hepimiz tek vücut olarak bu alçak saldırı karşısında saf tutmak zorundayız. Bu amaçla, derhal ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımız Diyarbakır’a gidiyoruz. Bütün baro başkanlarımıza da çağrı çıkardık. Onlar da gelecekler. Hem kardeşimizi defnedeceğiz, hem de tüm dünyaya biriz beraberiz bizi adalet mücadelesinden hiç kimse çeviremez diyeceğiz.

Reklam
Reklam

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAHİR ELÇİ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet diliyorum, bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Burhaniye Pelitköy Ticaret Odası Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Okulu ile yapımı tamamlanan tesislerin hizmete alım törenine katıldı. Burada hitap eden Erdoğan, "Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir" dedi.

"BU MÜCADELEYİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ, YILMAK YOK"

Sözlerinin başında Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı bölgesinde çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında konuşan Erdoğan, "Bir üzüntümü ifade etmek istiyorum. Az önce Diyarbakır'da yaşanan bir çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldüğünü, bir polisimizin de şehit olduğunu öğrendim. Ayrıca polislerden ve gazetecilerden yaralananlar var. Sayın Elçi'ye ve şehit polisimize Allah'tan rahmet, yaralılara şifa diliyorum. Bu olay Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığının ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Buradan durmak yok, yılmak yok. Aynı kararlılıkla buna devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

EFKAN ALA VE BEKİR BOZDAĞ'DAN ORTAK AÇIKLAMA

Diyarbakırd Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ortak bir basın açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'da çıkan çatışmada Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi hakkında "Saldırıda bir polis memurumuz şehit olmuş. Biri ağır olmak üzere 2 polis memurumuz yaralanmıştır. Olay mahallinde güvenlik görevlileriyle teröristler arasında çatışma çıkmıştır. Çatışmalar sırasında olay mahallinde bulunan Diyarbakır Barosu Başkanı Sayın Tahir Elçi maalesef hayatını kaybetmiştir" dedi.

BAŞBAKAN YARDIMCISI YALÇIN AKDOĞAN'DAN TAHİR ELÇİ AÇIKLAMASI

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Diyarbakır'da çıkan çatışmada öldürülen Tahir Elçi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Akdoğan, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye yönelik menfur saldırıyı kınıyorum. dedi. Yalçın Akdoğan şu açıklamalarda bulundu: ''Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'ye yönelik menfur saldırıyı kınıyorum. Kendisine ve şehit olan polisimize Allah'tan rahmet diliyorum. Yaralı polislerimize, Anadolu Ajansı muhabirine ve diğer vatandaşlarımıza şifa diliyorum.''

Reklam
Reklam

TAHİR ELÇİ KİMDİR?

Tahir Elçi 1966 yılında Cizre’de dünyaya geldi, ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamladı. 1991 yılında D.Ü.Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır’da serbest avukatlık yaptı,mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Tahir Elçi Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslar arası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer aldı, tebliğ sundu.

Tahir Elçi 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler verdi. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Tahir Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer aldı. Tahir Elçi, evli ve iki çocuk babasıydı.

Reklam
Reklam

TAHİR ELÇİ'NİN CNN TÜRK'TEKİ AÇIKLAMASI

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu 'Tarafsız Bölge' programına konuk olan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, "PKK, terör örgütü değildir." PKK'nın bazı eylemleri terör niteliğinde olsa bile PKK silahlı siyasal bir harekettir. Siyasal talepleri olan toplum çok ciddi bir desteği olan bir siyasal harekettir." ifadelerini kullanmıştı. Bu sözlerinin ardından hakkında yakalama kararı çıkarılan ve Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Atatürk Havalimanı’ndan Bakırköy Adliyesi’ne getirilmişti. Elçi, adliyedeki işlemlerinin ardından tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Tahir Elçi, daha sonra serbest bırakılmıştı.