Kahve çekirdeği nasıl kavrulur?

Kahve çekirdekleri ham yeşil haldeyken, kavrulma aşamasına geçilir. Kavrulma aşaması kahve için en önemli kısımlardan bir tanesidir.

Reklam
Reklam

Çünkü ham yeşil çekirdek kahvenin kokusu, rengi, tadı yoktur. Ham haldeki bu çekirdekler, çok uzun süreler doğru saklama koşullarında muhafaza edilebilir.

Ancak bu çekirdeklerin aromalar kazanabilmesi için, kavrulma işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Kavrulma aşamasından hemen sonra, kahve çekirdeklerinin hemen paketlenmesi ve ambalajlanması gerekir. Acele edilmesinin sebebi, kavrulan kahve çekirdekleri, kazandığı tadı ve kokuyu kaybetmeye ve bayatlamaya çabucak başlar.

Kahve, yaklaşık 250 derelik sıcaklıklarda kavrulur. Kavrulma sırasında fiziksel ve kimyasal bir çok değişikliklere uğrar. Yeşil rengi önce sarıya, sonra asıl rengi olan kahverengine dönmeye başlar.

Kahve, kavrulma sırasında kütlesini yüzde 30 oranında kaybeder. Ancak hacim olarak kavrulma sırasında kahve çekirdekleri yaklaşık yüzde 50 büyür.

Yağlar ve aromalar ortaya çıkar, kahvenin değişmeyen tek maddesi kafein oranıdır. Kavurma işlemi hangi kafein oranıyla başlanırsa, bitişte de aynı oran korunur.

Reklam
Reklam