"Kanserde erken teşhis çok önemli"

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi bünyesindeki Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi'nin, 3 yıldır hizmette olmasına rağmen vatandaşların ilgi göstermediği bildirildi.

Merkezin sorumlusu Dr. Tamer Tuncer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kurulan 10 merkez içerisinde yer alan Kanser Erken Teşhis ve Tanı Merkezi'ne başvuruların çok yetersiz olduğunu söyledi. Tuncer, meme, rahim ağzı, cilt, prostat ve bağırsak kanserlerinde erken teşhisin çok önemli olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"30 yaş üzerinde kadınların 11'de 1'inde meme kanseri görüldüğü göz önüne alındığında, konunun önemi ortaya çıkmaktadır. Kadınların 20 yaşından itibaren ayda bir kendi kendine memelerini muayene etmeleri, herhangi bir şüpheli şişlik halinde ve 40 yaşından itibaren yılda bir doktor kontrolünden geçmeleri ve memografi çektirmeleri önerilmektedir. Genel olarak tüm kanserlerin ilerleyen yaşlarda artması nedeni ile 40 yaşından itibaren tüm vatandaşların başvurması önerilmektedir. Rahim ağzı kanseri daha genç yaşlarda görülmekte olup belirtisi kanamadır. Cilt kanseri için erken belirti daha önceden vücutta bulunmayan benlerin ortaya çıkması ve mevcut benlerin koyulaşması ve boyutlarının artmasıdır."

Dr. Tamer Tuncer, geçen yıl yapılan halk eğitimlerinde birinci dönemde 2 bin 925 ve ikinci dönemde 595 kişiye eğitim verildiğini kaydetti.


Anahtar Kelimeler: