'Okul öncesinde yapabileceğiniz bir yanlışın faturası ağır olabilir'

Kent FM ve Mynet işbirliğiyle hazırlanan 101.4 Saatlik Arka Koltuk King Size programının 4. gününde ilk konuk İstanbul Kültür Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü akademisyenleri oldu.

Programda şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Temel eğitim bölümü okul öncesi ve sınıf bölümlerinden oluşuyor. Temel eğitim bölümü altında okul öncesi öğretmenlik bölümünü de üniversitemiz kapsıyor."

"Eğitim yumurtayla spermin birleştiği andan itibaren başlıyor. Çocuklar daha anne karnındayken düşündüğünüzden fazlasını öğreniyor."

"0-6 yaş gelişimin kilit rol oynadığı bir evre. Bu çağda çocuğun ileride nasıl bir birey olabileceğiyle ilgili ipuçları alıyoruz."

"Çocuklardaki heyecan ve merak duygularını açığa çıkarmaya özen gösteriyoruz."

"Öğretmenlik fakültelerinde okutulan programlar YÖK tarafından hazırlanıyor ama biz her dersimizde uygulama temelliliğini esas alıyoruz. Uygulama ile gelişimi destekliyoruz. Öğrencilerimizi 1. sınıftan itibaren çalışma sahalarına çıkarıyoruz çünkü bizim anlattıklarımızın yanı sıra eğitimde gözlem de mühim bir rol oynuyor."

"Öğretmenliğin en büyük hazzı, hayatına dokunduğunuz çocukların da başka çocukların hayatlarına dokunuşunu izlemek."

Reklam
Reklam

"Okul öncesi öğretmenliğinin çok fazla sorumluluğu var. bununla ilgili öğretmenin de muazzam donanımlı olması gerekmekte. Yeni nesil, bizlerin 15 yaşında bildiği kelimeleri 5 yaşında muhteşem bir şekilde bilerek geliyor ve sizin bunu kapsamlıca karşılayabilmeniz gerekiyor. "Bilmiyorum" deme gibi bir lüksünüz yok."

"Okul öncesinde yapabileceğiniz bir yanlışın faturası ağır olabilir. Bir çocuk eğitimi ve öğrenmeyi sevmeli ve çocuk rol model olarak okul öncesi öğretmenini alıyor. Sadece çocuk seviyor olmak önemli değil, çocuğun da sizi seviyor olması gerekmekte. Aradaki iletişim yollarını nasıl kuracağınız da sizde bitiyor."

"Meslek seçmeden önce o mesleği yapan bireylerle de iletişim kurmak gerekiyor."

"Çocuk karşısındakine sadece çocuk olarak bakıyor ama yaş ilerledikçe aile ve medya tarafından yanlış yönlendiriliyor. 5-6 yaş, kalıp yargılar konusunda kilit yaşlar. Ebeveynlerin de eğitime ihtiyacı var. Çocuklara neyin mesajını verdiğimizin farkına varmamız gerek."

Reklam
Reklam

"Çocukların ellerine küçük yaşta oyuncak bebek vererek "ileride bebek bakmak benim işim olacak" şeklinde istenmedik bir algıya yol açabiliyoruz."

"Ebeveynlerin ön yargılarını deşip, merak edip, okumaları gerekiyor. Aksi taktirde çocuklara da olumsuz olarak yansıyor."