Rosetta kuyrukluyıldızın dumanını görüntüledi

Rosetta uzay aracı, Güneş'e yaklaşmasıyla beraber yüzeyindeki hareketlilik de artan 67P kuyrukluyıldızından uzaya saçılan toz ve ısıyı gözlemlemeyi başardı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 67P'nin Güneş'e yaklaştıkça etrafında bir 'atmosfer' gelişiyor olabileceğini belirtti.

Reklam
Reklam

ESA, 26 Kasım'da elde edilen fotoğraf hakkında yaptığı açıklamada, 'fotoğrafın alt kısmının üstteki yayılımın görüldüğü yere kıyasla silüet gibi kaldığı, çekirdekten yayılan gaz ve tozların gök cisminin parlak köşelerinde atmosfer oluşumuna benzerlik gösterdiği' ifade edildi. Öte yandan, NAVCAM cihazının optiklerinden kaynaklanıyor ve beyaz parçacıkların toz ve diğer küçük kozmik materyali temsil ediyor olabileceği belirtildi.

Gökbilimciler, birkaç ay içinde Güneş'ten daha fazla ısıya maruz kalacak 67P'de yaşanacak değişimleri çok daha net bir şekilde gözlemleyebilecek. Mart 2015'te Güneş'e en yakın noktasına erişmesi beklenen 67P, Rosetta tarafından sürekli takip edilecek.

67P yüzeyine 12 Kasım'da inen ancak gölge bir yere sürüklendiği için uyku moduna geçen Philae'nin ise uyanıp uyanmayacağı belli değil. Philae, 67P'nin Güneş'e giderek yaklaştığı günlerde eriyip yok olabilir.

Kaynak: Al Jazeera

'En büyük hatam Yıldırım ile görüşememem'

Reklam
Reklam

Bursa'da termik santral tartışması

Suriye'den dönen kardeşlere hapis