Sakık'tan Meclis'e girme mücadelesi

MUŞ (İHA) - 3 Kasım seçimlerinde Muş'tan bağımsız milletvekili adayı olan Sırrı Sakık, köy köy gezerek oy toplamaya çalışıyor.

Reklam
Reklam

PKK'nın ikinci adamı Şemdin Sakın'ın ağabeyi olan ve Halkın Emek Partisi'nin, (HEP) Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile seçim ittifakı yaptığı 1991 milletvekili seçimlerinde Muş Milletvekili olan Sırrı Sakık, seçim çalışmalarında gittiği her yerde kendisine haksızlık yapıldığını savunarak, sürekli mazlum, yoksul ve yardıma muhtaç vatandaşın yanında olduğunu iddia ediyor. Bağımsız milletvekili adayı Sırrı Sakık, Kızılağaç Beldesi'nde seçmenlerine seslenirken, şunları söyledi:

"Aradan 11 yıl geçti, bu dağlarda artık çatışma yok, kavga yok, toprağa dayalı çözüm yok, hepimizin ortak sözü demokrasi, insan hakları ve özgürlük. İşte bu noktada dün de söylüyorduk, bugün de söylüyoruz; biz, 10 yıl önce bu ülkede, bu coğrafyada, demokrasi, özgürlük haklarını savunanları cezaevine tıktılar, ne istiyorduk biliyor musunuz? Yalnız kendi dilleriyle, kendi kültürleriyle konuşsun diyorduk. Kürtler'in de radyo, televizyonu olsun, idam insanlık dışıdır, idamı kaldırın diyorduk. Biz bunları söylediğimizde silahlı örgüt muamelesi yaptılar, bizi tutukladılar, siyaset yasağına aldılar, beni üç kez üst üste tutukladılar. Ama geldiğimiz noktada bizim on yıl önce söylediğimizi, bugün Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, diğer, parlamentoda grubu bulunan siyasal partiler, bizim on yıl önce söylediğimizi daha iki ay önce hayata geçirdiler. Kürtçe'yi serbest bıraktılar, Kürtçe radyo, televizyon için çalışmalar var. İdamla ilgili tüm kriterler parlamentodan geçecek. Bizi tutuklayan, halen cezaevinde olan arkadaşlarımızın diyetini kim ödeyecek? Onlar bu halktan özür dilemeliler. Bugünkü siyasal partiler bizim on yıl önceki verdiğimiz siyasal mücadeleyi sürdürüyorlar. Bu ülkede haksızlığa uğrayanlar Avrupa'daki insan haklarına başvuruyorlar, ben ise halkıma başvuruyorum. Ben inanıyorum ki, bu siyasal mücadelede, şiddetin kanlı olduğu dönemde korkmayan bir insan, bugün asla korkmayacaktır. Sizi asla yanlış yola sevk etmeyecektir. Sizin sürekli yanınızda, başınızda bulunacaktır. Haksızlığa uğrayacağınız her an sizin sesiniz olacağım. Benim aday olan hiç bir kimseyle bireysel bir hesabım yok, benim hesabım sistemle var, sistemi demokrasileştireceğim."

Reklam
Reklam

"HAKSIZLIĞA UĞRADIM, BUNU SİZ TELAFİ EDECEKSİNİZ" Basın mensuplarının "Neden HADEP'ten değil de bağımsız adaysınız?" sorusuna Sırrı Sakık, "Hayat zengin, zaman zaman farklı şeyler oluyor. Bugün Muş coğrafyasında insanların çoğu böyle uygun gördü, ben de bağımsız aday oldum. Geçmişte bir kargaşalık yoktu, kargaşalığı yaratan güçler karşı taraftı. Geçmişi tartışmak istemiyorum. Özal'ın oğlu gibi ben de haksızlığa uğradım, Malatya bu haksızlığı Özal'ın oğlunu milletvekili seçerek Meclis'e gönderip telafi etti. Ben de aynı durumdayım. Haksızlığa uğradım, bunu da sizler telafi edeceksiniz. Kazandığım takdirde ben haksızlığa uğrayanların yanında saf tutarım. Ben sürekli halkımın yanında yer alırım. Hepimiz zaman zaman kendi çizgimizi aşarak kendi halkımızın, kendi ülkemizin realitesine uygun tespitler yapmalıyız. Ülkemizi daha esenliğe çıkarmalıyız. Ülkemizde yaşanan bu krizleri kesinlikle aşmalıyız. Bu krizde halkın hiç bir günahı yok. Ama ne yazık ki yaşanan krizde faturayı yoksul halk çekiyor. Ben yoksul ve mazlum halkın yanındayım" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

HADEP'in yanlışları olduğunu söyleyen Muş bağımsız milletvekili adayı Sırrı Sakık, "HADEP seçimlere DEHAP adı altında giriyor. Ben de bağımsız olarak giriyorum. Yani doğrularda buluşuruz. Doğru alanlarda yan yana dururuz. Yanlış alanlarda da farklarımız ortaya çıkar. Ama ben bu halkın doğrularının her zaman yanındayım. HADEP eğer bu konuda adım atarsa, sürekli o doğrularında yanında olacağım. Bu halk neyi istiyorsa, bu halkın yanında olacağım. Haksız bir şey olmaz. Zaten bunu 12 yıllık siyasi mücadelem gösteriyor. Halka rağmen bir yerde olmadım. Bana çok şeyler sunuldu, ama bunu bütün inancımla reddettim. Benim hem demokrasi hakkım olan parlamantodaki üç yıllık milletvekili haklarımı bile elimin tersi ile ittim. Ben o haklardan bile faydalanamıyorum. Çünkü halkın yanında yer aldım. Eğer halkın yanında yer alırsanız, onun karşılığı mağduriyettir. Ben bu mağduriyete bile bile el uzatan biriyim. Bundan sonra da hep doğruların yayında yer alacağım" diye konuştu.

Reklam
Reklam