Sobadan zehirlendiler, öldükleri 12 saat sonra ortaya çıktı

Tekirdağ’ın Malkara İlçesi’ne bağlı Kadıköy Mahallesi'nde oturan 85 yaşındaki Kore gazisi Hüsrev ve Zeynep Buyan çifti, tek katlı evlerinde sobadan sızan gazdan zehirlenerek öldü.

Yaşlı çiftin cesetlerini camiye gitmediği için şüphelenen komşuları yaklaşık 12 saat sonra buldu.

Reklam
Reklam

5 günlük hava durumu için tıklayınız...

Olay, ilçeye bağlı Kadıköy Mahallesi’nde meydana geldi. Tek katlı evde oturan 85 yaşındaki 5 çocuk babası Hüsrev ve Zeynep Buyan çifti, soğuk hava nedeniyle önceki gece sobayı yakıp uyudu. Kore gezisi Hüsrev Buyan’ın namaz kılmak için camiye gelmediğini fark eden arkadaşları saat 20.00 sıralarında evine gitti. Kapıyı çalmalarına rağmen içeriden ses gelmemesinden şüphelenen Muhtar, Yılmaz Sarıkaya, akrabası Faruk Gündar ve komşularını camı kırık içeri girdiklerinde Hüsrev ve Zeynep Buyan'ı yerde hareketsiz buldu. İhbar üzerine sevk edilen jandarma ve sağlık ekipleri çiftin lodos nedeniyle karbonmonoksit gazının odaya dolması sonucu zehirlenerek öldükleri belirledi.

Savcılık ve jandarma ekiplerinin incelemesi ardından Hüsrev ve Zeynep Buyan'ın cesetleri otopsi için Malkara Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Burada yapılan inceleme ardından Buyan çiftinin cesetleri kesin ölüm nedeninlerinin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Jandarma ekipleri soba ve bacada inceleme yaptı. soruşturma sürüyor. (DHA)

Reklam
Reklam

Karbonmonoksit

Karbonmonoksit, bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan molekülün adı. Molekül formülü: CO. Molekül Ağırlığı M: 28.01 g/mol.

Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa,kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır. Yani bütün CO'lar bitmeden O2 bağlanamaz. Bu bakımdan oksihemoglobin meydana gelemez ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir. CO, kanın hemoglobininin merkez atomu demire bağlanarak ölüme sebep olur. Zehirlenme tablosunda başağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Ayrıca nevrasteni, depresyon görülebilir. Belirgin iyileşme durumunu oksijensizliğe ikincil gelişen ansefalopati takib edebilir. Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nispeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile %70 azot ve %30 oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır. Endüstride jeneratör gazı, su gazı, kuvvet gazı ve hava gazı içinde kullanılır. Yakıt olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca sigaranın içinde de bulunur.

Lodos

Reklam
Reklam

Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Türkiye'de, gezici siklonların içeriye daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur. En sık aralık ayında görülür.

Lodos, yoğun olarak Marmara, Ege ve Doğu Akdeniz'de esmekle beraber, zaman zaman Adriyatik Denizi'ni de etkiler. Lodosun, beraberinde taşıdığı mineraller ve toz sebebiyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, nefes darlığı, göz kanlanması gibi bir dizi etkiye yol açtığına inanılır.

İŞTE TÜM YURTTA HAVA DURUMU

Reklam
Reklam

Yapılan son değerlendirmelere göre, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Samsun, Amasya, Tokat, Çorum, Gümüşhane ve Diyarbakır çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Marmara'nın batısı (Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Balıkesir), Kıyı Ege (İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla), İstanbul, Kütahya, Uşak ve Denizli çevreleri ile Bursa ve Burdur'un batı, Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli olmak üzere, genellikle yağmur ve sağanak, Ege ve Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak yağış şeklinde olması bekleniyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre,hava sıcaklığının Marmara ve Ege'de 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar, genellikle güney ve güneybatı, yurdun güneydoğu kesimlerinde güney ve doğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Marmara'nın güneyi, Ege, Batı Akdeniz ve İç Anadolu'nun batısında yer yer kuvvetli olarak (30-60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle:

Reklam
Reklam

Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 14

İstanbul: Çok bulutlu ve aralıklı sağanak yağışlı (Yağışların; sabah saatlerinde Avrupa Yakasında yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 18

İzmir: Çok bulutlu, kuvvetli olmak üzere aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 16

Adana: Çok bulutlu, sabah saatlerinde kuzey ve batı ilçeleri ile zamanla il geneli aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 22

Antalya: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların; öğle saatlerinden itibaren doğu ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 19

Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 21

Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 22

Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 7

Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinde yağmur ve sağanak yağışlı 17


Anahtar Kelimeler: