Yeni Başlayanlar İçin 6 Adımda Sağlıklı Yaşam

Hani şu meşhur kelebek etkisi vardır ya! Bir yerde bir kelebeğin kanat çırpması ile yüzlerce kilometre ötede bir kasırga başlatabileceği teorisi; bilimsel yanına değinmeden, günlük hayatta yer bulan küçük değişimlerin büyük etkileri olabileceğine vurgu yapmak istiyorum. Sağlıklı yaşam için giderek genişleyen halkaları siz oluşturabilirsiniz…

Değişime Mutfaktan Başlayın

Sağlıklı beslenmenin bir yaşam tarzı haline gelmesi için değişimin başlangıç noktası; elbette mutfaklarımızdır.

Reklam
Reklam

Besinlerle İlgili Bilginizi Arttırın

İşe besinlerle ilgili bilginizi artırmayı hedefleyerek başlayın. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler vücutta ne işe yarar, hangi vitaminler hangi yiyeceklerde bulunur, hangi mineral, ne kadar alınmalıdır. Bu konuları öğrencilik yıllarında öğrendiniz, bir kez daha gözden geçirmek istemez misiniz? Fen bilgisi derslerinde öğrendiğiniz besinlere ilişkin bilgilerinizi tazelemek için, bu tür bilgilerin yer aldığı bir kitabı satın almaya ne dersiniz. - - - - - -

Sağlıklı Yemek Tariflerini Sunan Yemek Kitaplarını Tercih Edin

Düşük kalorili, sağlıklı yemek tariflerini araştırın, yemek kitapları satın alın. Yeni tarifler için internetinizi açın ve bu konudaki sayısız kaynaktan yararlanabilirsiniz. Sınırlarınızı genişletin yabancı sitelerden de yararlanabilirsiniz. “Dil bilmiyorum.” bahaneniz olmasın. Arama motorlarındaki çeviri tuşu, bu işi sizin için hallediyor.

Reklam
Reklam

Sağlılı Alışveriş Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı alışveriş yapacağınız yerleri araştırın. Satın alacağınız ürünler için listeler oluşturmalı, bunu eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmelisiniz. Buharlı bir pişirici, güveç yapmak için ısıya dayanıklı toprak kaplar, porsiyon miktarları ve ağırlıklarını hesaplayabileceğiniz bir mutfak tartısı gibi sağlıklı mutfak gereçleri satın almak hedeflediğimiz değişim için ilk adım olabilir. Ayrıca bitki çayları demlemek için hazırlanmış kupalar, su içmenizi teşvik edici mataralar, bardaklarda iyi bir başlangıçtır.


Sağlıklı Beslenme, Öncelikle Sağlıklı Alışveriş ile Başlar

Kaliteli yaşam için doğru beslenme alışkanlıklarını uygulamak gerekir. Sağlıklı bir yeme planı yapmalısınız. Mutfağınıza bu iş için bir kara tahta ve tebeşir veya beyaz bir levha ile renkli kalemleri kullanabileceğiniz not panosu yapmak işi eğlenceli bir hale getirmenize yardımcı olur. Mutfağa, haftalık menünüz ile ilgili bir liste asarsanız; alışveriş listenizi daha çabuk hazırlayabilirsiniz. Bir noktayı da yeri gelmişken vurgulamak isterim; alışverişi tok karnına yapmalısınız. - - - - - -

Reklam
Reklam

Günlerinizi Renklendirin

Sağlıklı menülerin hâkim olduğu davetler düzenleyebilirsiniz. Böylelikle dostlarınızla diyetinizi engellemeden birlikte olabilirsiniz. Örneğin çarşambaları yeşil günleri olsun; o günlerde sadece yeşil yiyecekleri tüketin. Cumaları balık günü ya da kuru baklagiller günü gibi… Geleneksel lezzetler, dünya mutfaklarından değişik tatlar, balık günleri, ayın sebze ve meyveleri için özel menüler, sağlıklı yiyecek partilerine ne dersiniz.


Dostlarımıza Giderken Ne Götürelim

Biz misafirliğe eli boş gidilmeyen bir kültürden geliyoruz ve ev ziyaretlerinizdeki seçimlerimizde daha çok pasta, tatlı türü yiyeceklerden yana oluyor. Bu tarz sosyal ortamlarda, özellikle beslenme programınıza uygun özel bir tarifi şık bir sunumla beraberinizde götürebilir yâ da seçiminizi rengârenk görünümüyle meyve sepetinden yana kullanabilirsiniz.- - - - - -

Reklam
Reklam

Dışarıda Yemek Yiyecekseniz Organizasyonu Siz Üstlenin

Dostlarınızla buluşacaksanız mekânları siz seçin, sağlıklı mutfağı olan, yöresel ürünler kullanan, harika bir zeytinyağı ya da ev yapımı salça ve sirkelerin rafları süslediği, herkesin hoşuna gidecek ev yemekleri pişiren lokantaları keşfedin. Kırda piknik yapmaya ne dersiniz, hem küçük büyük aile fertleri bir araya gelir, hem de lezzetli ve sağlıklı sandviçlerinizi yer, tertemiz havayı ciğerlerinize çeker, çıplak ayakla çimenlere basarsınız.

Gelin bir kelebek olun ve çırpın kanatlarınızı...