Yılbaşı Kutlamalarında İçilen Yerel İçecekler

Yılbaşı kutlamalarında aileler bir araya gelir, geleneksel yemekler hazırlanır, yenip içilir. Peki, hangi ülkelerde hangi geleneksel içecekler tüketilir bu dönemde?

Suemedha Sood

Reklam
Reklam

BBC Travel

Sıcak şarap

Güney Amerika'da navegado, Batı Avrupa'da glühwein, İskandinav ülkelerinde ise gløgg olarak bilinen içkidir sıcak şarap. Soğuk kış günlerinde ısınmak için idealdir. Şili'de bunun yapılma şekli söyledir: Tencerede bir miktar şeker ısıtılarak karamelleştirilir. Üzerine şarap eklenir. Daha sonra tarçın çubukları, karanfil ve portakal dilimleri eklenerek yavaş yavaş kaynatılır. Almanya, İsviçre ve Avusturya'da glühwein adı verilen bu içkiye limon ve vanilya ile kanyak da eklendiği olur. Alpler'de kayak yapanların ısınmak için başvurduğu bir içkidir. İskandinavya'da ise ana malzemelere patates ve tahıldan yapılan ve kimyon tohumlarıyla tatlandırılan yerel alkollü içki aquvit ile kakule de eklenir.

Bamya çiçeği çayı

1700'lerden beri Jamaika'da ve Trinidad ve Tobago'da yetiştirilen bamya bitkisinin ve bu bitkiden yapılan içkinin yerel adı sorreldir. Bamya çiçekleri şeker, tarçın çubuğu, karanfil, yenibahar ve zencefille birlikte kaynatılır. Daha sonra süzülerek soğumaya bırakılır. Bu haliyle buzla birlikte çocuklara, içine rom eklenerek de yetişkinlere servis edilir. Taze bamya çiçeği yoksa kurusu da kullanılabilir. Kurutulmuş bamya çiçeği çay olarak da içilir ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılır.

Reklam
Reklam

Salep

Türkiye'de uzun kış gecelerinin iç ısıtan içeceklerinden biridir salep. Kurutulup toz haline getirilmiş dağ orkidelerinin soğanlarından yapılır. Bu toz, süt ve şekerle kaynatıldığında, içerdiği nişasta benzeri maddeler nedeniyle koyulaşan bir kıvama sahiptir. Üzerine tarçın serpilerek içilen salep, halk arasında soğuk algınlığı tedavisinde de kullanılır.

Trabzon hurması çayı

Ay takvimine bağlı olan ve günü her yıl değişen yılbaşı kutlamaları Asya'da yaygındır ve geleneksel içecekler eşlik eder bu kutlamalara. Kore'de Trabzon hurmasıyla yapılan içecek tatlı kurabiye ya da pirinç bisküvileriyle birlikte ikram edilir ve yıl içinde sağlık ve bereket getireceğine inanılır. Taze ya da kuru hurma, tarçın çubuğu ve zencefil bir miktar su ile kaynatılır ve bal ya da şeker eklenerek soğumaya bırakılır. Daha sonra bardakta çam fıstığı eklenerek servis edilir. Bazıları bu içeceğin içki sersemliğini gidermede etkili olduğuna inanır.

Reklam
Reklam

Eggnog

Eggnog, Kuzey Amerika'da kökeni 14. yüzyıla kadar dayanan muhallebi kıvamında bir içecektir. Eskiden İngiltere'de şeker ve baharat katılmış şarap ve bira içine eklenen sıcak sütün kesilmesiyle elde edilen ve posset adı verilen bir içki varmış. Bir süre sonra gözden düşen bu içki, daha sonra İngiltere'nin Amerika'yı sömürgeleştirmesiyle oraya kadar gitmiş ve bazı değişikliklere uğrayarak yeniden ortaya çıkmış. Amerika'da sıcak süte yumurta katılması üzerine bu içecek kremaya, muhallebiye benzer bir kıvam kazanmış ve eggnog adıyla anılmaya başlanmış. ABD'de bu içecek çırpılmış yumurta, şeker, süt, krema, muskat ve likör (genellikle burbon, rom ya da kanyak) karışımıyla yapılır.

Atole - mısır içeceği

Atole adlı içkiyi ilk olarak Azteklerin soğuk kış günleri için yaptığı sanılıyor. Mısırla yapılan bu içecek bugün Meksika'da Noel ve 1-2 Kasım günleri kutlanan Ölüler Günü'nde hala içiliyor. Sıcak suya katılan mısır ununa tarçın, süt, şeker ya da bal, vanilya ve anason tohumu, bazen de acı biber ekleniyor. Bazen çikolata da katılan bu koyu kıvamlı içecek uzun, ince lokmalarla birlikte servis ediliyor.

Reklam
Reklam

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Travel sayfasında okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.