Brezilya'dan ticaret savaşı uyarısı

Ülkenin Maliye Bakanı Guido Mantega, kur savaşlarının uluslararası ticaret savaşına dönüşmekte olduğu uyarısını yaptı.

Kur savaşları ticaret savaşına dönüşebilir

Reklam
Reklam

Brezilya, özellikle de Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin uyguladığı kur manipülasyonunun dünyayı ticaret savaşının eşiğine getirdiğini söyledi.

Ülkenin Maliye Bakanı Guido Mantega, Brezilya'nın para biriminin değerinin daha fazla artmaması için müdahalede bulunmaya hazırlandığını açıkladı.

Mantega, bu sorunu Dünya Ticaret Örgütü ve G20 toplantılarında da dile getireceklerini ekledi.

Mantega, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "bu kur savaşı gittikçe bir ticaret savaşına dönüşüyor" dedi.

'Ekonomi politikasını pariteler belirliyor' Mantega, Amerika Birleşik Devletleri'nin gevşek para politikaları aracılığıyla ekonomisini düzeltme girişimleri dolayısıyla, Brezilya'nın Amerika'yla gerçekleştirdiği ticarette 6 milyar dolarlık açığı olduğunu söyledi.

Brezilya'nın daha önce 15 milyar dolarlık ticaret fazlalığı vardı.

"Ekonomi politikası, üretimden ziyade paritelerle belirleniyor" diyen Mantega, Çin'in para biriminin değerinin olması gerekenden düşük olduğunu ve bunun uluslararası ticareti olumsuz etkilediğini de ekledi.

Reklam
Reklam

BBC'nin ekonomi muhabiri Linda Duffin, Brezilya'nın gelişmiş ülkelerdeki düşük faiz oranlarından yararlanarak, yükselmekte olan ekonomilerde kar etmeyi hedefleyen dış yatırım dalgalarının etkisinde olduğunu söylüyor.

2006'dan beri Maliye Bakanı olan Mantega, Dilma Roussef'in 1 Ocak'ta ülkenin cumhurbaşkanlığını devralmasından beri ilk kez açıklama yaptı.


Anahtar Kelimeler: