Dondurmaya dikkat

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, yenilmesi için mevsim şartı aranmayan dondurmayı, özellikle çocukların tüketmesinin faydalı olduğunu söylerken, sağlıksız koşullarda üretilen dondurmaları tüketenlerde ciddi klinik vakalar görülebileceğine de dikkat çekti.

"Sütlü tatlı" sınıfında değerlendirilen dondurmanın bol miktarda kalsiyum ve protein içerdiğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, "Dondurma, çocukların büyüme ve gelişmesinde çok faydalı. Dünyanın en kaliteli sütlü tatlısıdır. Çocukların şeker ve çikolata yerine dondurma tüketmesi çok daha doğru bir seçimdir. Hafif bir tatlıdır. Sağlıklı beslenmede dondurmayı öneriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Dondurma tüketiminde mevsimin öneminin olmadığını, kişinin bademciklerinde problem varsa soğuk havalarda tüketilmemesinin doğru olacağını dile getiren Elmacıoğlu, dondurmanın faydalarının yanısıra riskli bir besin olduğuna da değindi.

HİJYENE ÖNEM VERİN

Elmacıoğlu, dondurmanın risk oluşturmasının nedenlerini sıralarken, "Dondurma üretiminde hijyene çok daha fazla önem vermek gerekir. Çünkü bu besinin ana maddesi süttür. Süt ise mikrobiyolojik üremeye çok yatkındır. Bu yüzden dondurma yapılacak süt öncelikle taze olmalı ve iyi pişirilmelidir. Bozuk, pişirilmemiş sütle ve temiz olmayan şartlarda yapılan dondurmaları tüketenlerde ciddi klinik vakalar görülebilir. Türkiye'de kaliteli üretim yapan çok sayıda dondurma firması var. Bunun yanı sıra 'ben dondurmacıyım' diyerek ortaya çıkıp merdiven altı üretim yapanlar da var. Dondurma konusu çok hassastır ve tüketim öncesi dikkatli olmak gerekmektedir. Hijyenik şartlarda üretilmeyen dondurmalar gıda zehirlenmelerinde son derece etkilidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Dondurma alınırken, satıcının külaha çoğu kez parmağını daldırdığına da işaret eden Elmacıoğlu, bunun da risk oluşturduğunu vurgularken, belli adreslerin tercih edilmesinin önemli olduğunu sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: