Eğitim Sen ve DİSK Şura'dan çekildi

YÖK Üyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, 17. Milli Eğitim Şurası'nın "katsayı konusuna alet edilmemesi gerektiğini" söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda yapılan 17. Milli Eğitim Şurası'nda "Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademelerarası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi" konulu komisyon raporu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in başkanlığında görüşülmeye başlandı.

Reklam
Reklam

Rapor hakkında söz alan Türkan Saylan, alt komisyon görüşmelerinde her öğrencinin eğitim gördüğü alanda yüksek öğretime teşvik edilmesi konusunda görüş birliği oluşmuşken, bir anda katsayının gündeme geldiğini, kararın oylandığını ve kimsenin ne olduğunu anlamadığını söyledi.

"Şura'nın böyle bir şeye alet edilmesinin acıklı olduğunu" belirten Saylan, "Siz hükümetlerin değil Cumhuriyetin öğretmenisiniz" dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de Şura'da toplantının önemine uygun kararlar çıkmadığını belirterek, yıllardan beri sağ muhafazakar anlayışlar nedeniyle eğitim alanında sorunların çözülemediğini söyledi.

Şura'yı katsayı tartışmasına kilitleyerek, eğitimdeki sorunların çözülemeyeceğini kaydeden Dinçer, "Biz katsayıyı değil, yapısal sorunları yapılandırmayı ve yöneltsel sorunları gündeme getirdik. Sorunu katsayıya kilitleyen, Şura'yı bunun gölgesine düşüren eğitim politikalarıyla eğitimin sıkıntıları giderilemez. Hükümetin bu politikalarına ortak olmayacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tartışmaların ardından Dinçer, "Yurttaşların eğitim hakkını engellemeye yönelik bu Şura'ya ortak olmamak adına Şura'dan çekiliyoruz" diyerek, salonu terk etti.

Dinçer ile DİSK Genel Sekreter Yardımcısı Perihan Sarı da salondan ayrılarak, Şura'dan çekildiklerini açıkladı.Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Gülseren Güven ise bugün basında şuraya ve katsayıya ilişkin haberlerin ön plana çıkarılmasının eleştirilmesini doğru bulmadığını belirterek, "(Katsayı kaldırılsın kararı) haberdir. Basın görevini yerine getirmiştir" diye konuştu.