Erdoğan'ın mektubunun ardından Rusya'dan yeni açıklama

Erdoğan'ın Rusya'ya gönderdiği mektubun ardından Ankara ve Moskova'dan peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Konuyu değerlendiren Kremlin sözcüsü, "İlişkiler bir kaç günde düzelmez" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya lideri Vladimir Putin'e gönderdiği mektupla iki ülke arasında yeni bir dönem başlattı ama Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'a göre, Kasım 2015'te kopan ilişkilerin hemen normalleşmesi beklenmemeli. Erdoğan'ın mektubunun ilişkilerin normalleşmesi adına önemli bir adım olduğunu vurgulayan Peskov "Ancak ilişkileri birkaç gün içinde normalleştirmeyi başaracağımızı sanmıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Interfax ajansına konuşan Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets ise, "Türkiye ile turizm ilişkisinin yeniden başlaması şu anda Rusya hükümetinin gündeminde değil" diye konuştu.

'TAZMİNAT ÖDENMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

İki ülke arasında krizin aşılması için nasıl bir mutabakata varılacağı henüz netleşmiş değil. Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya'ya tazminat ödenmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Yıldırım, "Rusya'ya sadece üzüntülerimizi bildirdik, acılarını paylaştık. Öldürülen pilotun sorumlusu addedilen kişi hakkında da gerekli hukuki çalışmalar sürdürülüyor" ifadesini kullandı.

'ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR'

Yıldırım, grup konuşmasında ise, "Rusya ile bugünlerde önemli gelişmeler var. Baştan beri talihsiz gerilimin bir an önce sona erdirilmesi için yapıcı tutum izledik. Her iki lider arasında bir süredir devam eden dolaylı temaslar nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.

Reklam
Reklam

'MEKTUBUN İÇERİĞİ ÇOK AÇIK'

Başbakan Yıldırım, pazartesi günü TRT canlı yayınında soruları yanıtlamış ve "Mektubun içeriği çok açık. Biz üzüntümüzü belirtiyoruz ve gerekirse bu konuda tazminat ödeyeceğimizi söylüyoruz. Çarşamba veya Perşembe günü sayın Putin ile sayın Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmesi gerçekleşecek. Olay keşke olmasaydı diyoruz. İç siyasetlerinde bu konu nasıl takdim edilir, biz bu işin o tarafında değiliz. Bu tek taraflı bir irade değildir. Her iki taraf da bunu istemiştir. Bence mesele tatlıya bağlanmıştır. Bundan sonra önümüze bakacağız" demişti.

ZAHAROVA: TÜRKİYE CİDDİ BİR ADIM ATTI

DHA'nın haberine göre, Matviyenko, "Özür gecikmiş olsa da bildiğiniz gibi geç olması hiç olmamasından iyidir. Bu zaman içerisinde karşılıklı ilişkilerimiz bazı negatif süreçten geçti, eski güven anlayışı kaybedildi. Yine de bu mektup Rusya ve Türkiye'nin bağlarının düzelmesi için temel oluşturabilir" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Putin'in uçak krizi nedeniyle yaşanan durumun Rusya'nın Türk halkına olan dostça duygularını etkilemediğine ilişkin açıklamalarını hatırlatan Matviyenko, "Yapılanların farkına varıldığı için bu mektubu sadece olumlu karşılayabiliriz. Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı'na mektubunda özürlerini dile getirdi, hayatını kaybeden pilotun ailesine baş sağlığı diledi, durumun düzelmesini istediğini belirterek Rusya ile dostça ilişkilerin düzelmesi için her şeyi yapmaya hazır olduğunu belirtti" dedi.

KOSAÇEV: TÜRKİYE SURİYE VE IRAK'A YÖNELİK POLİTİKALARINI DA DEĞİŞTİRMELİ

Öte yandan Federasyon Konseyi'nin uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Konstantin Kosaçev, Türkiye'den özür dışında Suriye ve Irak'a yönelik politikalarını da değiştirmesini beklediklerini söyledi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre, Kosaçev, "Rusya ve Türkiye arasındaki ayrılıkların, hepimizi şoke eden trajediden (Türk F16'larının Rus uçağının düşürmesi) çok daha derin ve sistematik olduğunu anlamak gerek. Bu ayrılıklar Suriye ve Irak da dahil bir çok noktadaki krizin nedenleri, gidişatı ve olası sonuçlarıyla ilgili" dedi.

Reklam
Reklam

Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komitesi Başkanı Viktor Ozerov ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mektubunun, Ankara-Moskova ilişkilerinin düzelmesi için atılan ilk adım olduğunu söyledi.

Sputnik'e konuşan Ozerov, "Bu özre ilişkilerin normalleşmesi için atılan ilk adım olarak bakmak mümkün. Ancak Türk domatesinin Rusya'ya, Rus turistlerin de Türk sahillerine dönmesi için bu yeterli değil" dedi.

İlişkilerin tamamen Türkiye'nin atacağı sonraki adımlara bağlı olduğunu da belirten Ozerov , "Eğer Türkiye sonuna kadar gitmekte kararlıysa, Rusya'nın beklediği adımları atmak zorunda" diye ekledi.



Anahtar Kelimeler: