Hollanda'da Suriye'den dönen cihatçıya 3 yıl hapis

Bir yıl cihatçı gruplarla aynı safta yer alan Mahir H., savaştığı Suriye'den ülkesine dönüşü sonrası ceza alan ilk Hollanda vatandaşı oldu.

Hollanda'da ilk kez Suriye'de cihatçı gruplarla birlikte savaştıktan sonra ülkesine dönen bir Hollandalı hapis cezasına çarptırıldı.

Reklam
Reklam

Lahey'deki davada mahkeme, bir yıl Suriye'de savaşan 20 yaşındaki Mahir H.'ye üç yıl hapis cezası verdi. Savcı da Mahir H.'nin, "terör amaçlı cinayet ve cinayete teşebbüs" suçlarına karıştığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istemişti.

"Halkı kışkırtmakla" da suçlanan Mahir H. Suriye'ye gittiğini kabul etmiş ancak sadece insani yardım kuruluşlarında çalıştığını ve gıda dağıtımında görevli olduğunu savunmuştu.

Savcı bunun üzerine sanığın kamuflaj kıyafeti ve Kalaşnikof silahla çekilmiş fotoğraflarını, Mahir H.'nın internet üzerinden yaptığı görüşmelerde silahlı çatışmalara katıldığını anlattığı kayıtları kanıt olarak göstermişti.

Eşi beraat etti

Cihatçı gruplar için militan topladığı gerekçesiyle 4 yıl hapsi istenen Mahir H.'nın eşi Şükri F. ise delil yetersizliğinden beraat etti.

Ancak savcılık, 20 yaşındaki Şükri F.'nin Suriye ve Hollanda'daki cihatçılar arasında bağlantıyı sağlayan kişi olduğunu belirterek, mahkemenin kararına itiraz etmeye hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Savcılık, Şükri F. tarafından cihatçı gruplara katılmaya ikna edilen altı kişiden üçünün halen Suriye'de savaştığını açıkladı.

Mahkeme ise Suriye ve Irak'taki cihatçı örgütler ile bunlara karşı savaşan Kürt gruplara katılan Hollanda vatandaşlarının, Hollanda ceza yasalarına göre yargılanacağını vurguladı.

Cihatçı gruplarla bağlantılı olduğu belirlenen İmad El O. adlı sanığa da üç ay hapis ve 200 saat kamuda zorunlu çalışma cezası verildi.

İmad El O., 16 yaşındaki bir kızı kandırarak Suriye'ye gitmeye ikna etmekle suçlanmıştı. İmad El O.'nun imam nikahı kıydığı kızı Suriye'ye göndermek için bilet aldığı ancak 16 yaşındaki kızın Brüksel'deki Zaventem Havalanı'nda durdurularak ailesine teslim edildiği belirtiliyor.


Anahtar Kelimeler: