Saçınızın size sağlığınız hakkında anlatabileceği 8 şey! Geçer diye ihmal ederseniz...

Genelde saçımızın durumunun, bakım şeklimize ve dış etkenlere bağlı olduğunu düşünürüz. Fakat görünen o ki saçlarımız çeşitli semptomlarla birlikte vücudumuzun çalışma biçiminde bir sorun olduğunu ortaya koyan bir gösterge haline geliyor.

En yaygın saç sorunlarını analiz ettik, topladık ve hangi hastalıkları işaret ettiklerini bulduk.

Reklam
Reklam

DONUK VE CANSIZ SAÇLAR

Saçlarımız donuklaşır ve cansız hale gelirse akla gelen ilk nedenler, bakımda yapılan hatalar, saçlarımızı sık sık boyamak veya çok sık saç maşası veya düzleştirici kullanmaktır.

Saçlar ayrıca kışın donuklaşır ve vücudumuz vitamin ve mikro element eksikliğinden muzdarip olduğunda dökülür. Bu belirti, vücudunuzun selenyum, kükürt ve fosfora ihtiyacı olduğunu gösterebilir . Böyle olduğunuzdan emin olmak için diş etlerinize ve dişlerinize bir bakın: diş sorunları veya diğer hoş olmayan değişiklikler fark ederseniz, bir doktora danışmalısınız.

KEPEK

Kepek kendi başına tehlikeli değildir, ancak oldukça rahatsız edici görünür ve aşırı kaşıntıya neden olabilir. Bu iğrenç şeye neden olan birçok neden var. Çok fazla saç bakım ürünü kullanabilirsiniz. Dahası, kepek sık diyetlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar (özellikle yağları ve karbonhidratları azaltmanız gerekenler).

Diğer bir neden stres, gastrointestinal sisteminizle ilgili sorunlar veya immün yetmezlik olabilir. Bir kişi sarı kepekten muzdaripse, kurtulmak oldukça zor olan dermatolojik bir patoloji olan seboreik dermatite sahip olabilir . Bu durumda, kepek önleyici şampuanlar yardımcı olmaz ve nedenini belirlemek ve bir çözüm bulmak için bir uzmanı ziyaret etmeniz gerekebilir.

Reklam
Reklam

İNCE VE KIRILGAN SAÇLAR

İnce ve kırılgan saç, diğer elementlerin başa çıkamayacağı çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir element olan protein eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Başka bir deyişle, vücudumuzu oluşturur . Vücut protein eksikliğinden muzdarip olduğunda, cildimizin, tırnaklarımızın ve saçlarımızın durumu kötüleşir. Daha fazla meyve yemeniz ve omega-3 yağ asitleri tüketmeniz önerilir.

Ancak bu tür belirtiler, daha ciddi sorunların olduğunu gösterebilir. Örneğin kırılgan saç, Cushing hastalığının belirtilerinden biridir . Güvenli tarafta olmak için, bu hastalığın başka belirtilerinin olmadığından emin olun: kronik uykusuzluk, yüksek tansiyon ve açıklanamayan sırt ağrısı.

ODAK SAÇ DÖKÜLMESİ

Günde yaklaşık 100 saç telini kaybetmenin, hamilelik, yaşınızdaki değişiklik veya normalden daha fazla saç kaybettiğimiz diğer doğal şeyler dışında normal olduğu söyleniyor . Her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmenin en kolay yolu, parmaklarınızı saçınızın arasından geçirip köklerinden uçlara doğru sürüklemektir. Her şey harikaysa, 0'dan 2'ye kadar saç olmalıdır; her şey yolundaysa 3 ila 5 saç olacaktır; daha fazla saç varsa, o zaman bir doktora gitme zamanı.

Reklam
Reklam

Saç dökülmesi endokrin sisteme veya bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlara bağlı olabilir . Aynı zamanda bir diyabet belirtisi de olabilir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede bir doktora gitmeniz önerilir. Panik yapmayın, vitamin eksikliği veya stresin de bir sonucu olabilir.

YAĞLI SAÇ

Yağlı saçlar genellikle beslenmenizin yeterince sağlıklı olmadığını ve çok fazla hayvan yağı tükettiğinizi gösterir. Bu sorunu çözmek için daha az et, yağlı ve kızarmış yemekler yemeye çalışın, tatlı, tütsülenmiş yiyecekler, alkol ve kahve tüketmekten kaçının. Yağ bezlerinizin çay ağacı yağı kullanarak düzgün çalışmasını sağlamaya çalışabilirsiniz: şampuanınıza eklenen birkaç damla bu sorunu çözebilir.

Bu ipuçları işe yaramazsa, yağlı saçlar metabolizma sorunları, hormonal bozukluk veya karaciğer sorunları yaşadığınızı gösterebilir. Bu durumda, durumu daha da kötüleştirmemek için bir profesyonele başvurmanız gerekir.

Reklam
Reklam

ERKEN BEYAZLAMA

Aslında, beyazlama çoğunlukla bir kişinin genetik yatkınlığına bağlıdır. Yaşlandıkça, pigment üretiminden sorumlu melanositlerin sayısı azalır. Ortalama olarak kadınlar 30-40 yaşlarında beyaz saç görmeye başlar. Ancak gençlerin de saçlarının beyaza döndüğü durumlar vardır .

Ayrı iplikçikleri etkileyen erken beyazlama genellikle şiddetli stresin, kronik yorgunluğun veya hatta zayıf bir diyetin bir sonucudur (örneğin, bir kişi protein miktarını azalttığında). Bilim insanları, tüm bunların melanin üretimini etkilediğinden emindir ve bu yüzden saçlarımız daha hızlı beyazlaşabilir.

KAŞINTILI KAFA DERİSİ

Bu belirtiye sivilce, yaralar, baş derisi soyulması ve diğer cilt tahrişleri eşlik ediyorsa, bu bir şeyin gerçekten yanlış olduğunun bir işaretidir ve sedef hastalığı veya egzama olmadığından emin olmak için bir dermatoloğa başvurma zamanı gelmiştir .

Kaşıntıya başka semptomlar eşlik etmiyorsa, stresin neden olduğu sinir sistemi bozukluğunun bir sonucu olabilir. Aynı zamanda bir tik bozukluğu (tırnak yemenin yanı sıra) olabilir. Bu durumda, yatıştırıcı otlar ve B1 ve B6 vitaminlerinin içilmesi önerilir.

Reklam
Reklam

KURU SAÇ

Perma ve sık saç kurutma makinesi kullanımı gibi bariz faktörleri dikkate almazsak, protein eksikliği (daha önce bahsettiğimiz gibi bir yapı malzemesi), demir ve bakır (sonuç olarak) nedeniyle saçlarımız kuruyabilir. Bu sorun, katı diyetler uygulayan ve endokrin sistemiyle ilgili sorunları olan kişilerde de sık görülür. Sağlıklı yiyecekler yediğinizden emin olun ve vücudunuzu vitaminlerle zenginleştirmek için zaman zaman kırmızı balık ve havuç yiyin. Daha iyi demir emilimine katkıda bulunduğu için portakal suyu içilmesi de önerilir. Susuz kalmamak için yeterince su içmeyi unutmayın.


Anahtar Kelimeler: