SpaceX çatısı altında Elon Musk'tan BFR projesi: BFR nedir?

21. yüzyılın dahisi olarak görülen Elon Musk SpaceX çatısı altında yeni bir girişimi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Elon Musk uzun süren yolculukları birkaç dakikaya indirecek yeni projesi BFR üzerinde çalışmalarını hızlandırdı. BFR projesi nedir? İşte Elon Musk'un yeni projesinin detayları...

Dünyanın en ünlü girişimcilerinden olan ve 21. yüzyılın dahisi olarak görülen Elon Musk SpaceX çatısı altında BFR projesin, hayata geçirmeye hazırlanıyor. Hayatı kolaylaştırmak için akla gelmeyen projelere imza atan Elon Musk bu zamana kadar akaryakıt ihtiyacını ortadan kaldırmak için elektrikli otomotiv şirketi Tesla Motors’u, yeniden kullanılabilir roket yapmak için SpaceX’i, araç trafiğini yer altına taşımak için Booring Company’i ve tren yolculuğunu hızlandırmak için Hyperloop’u kurdu. Elon Musk bu yeniliklerine şimdi bir yenisini daha ekliyor. SpaceX çatısı altında BFR projesi hayata geçirilmeye hazırlanıyor. Peki BFR nedir?

Reklam
Reklam

BFR NEDİR?

Elon Musk BFR projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uçak yolculuklarını oldukça kısa sürelere indirecek olan BFR projesiyle binlerce kilometrelik yollara birkaç dakika içerisinde varılacak. SpaceX çatısı altında kurulan BFR projesinin mottosu 'Earth to Earth’ (Dünya’dan Dünya’ya) olacak. Falcon 9 benzeri roketle yolcu taşımacılığı yapılacak BFR projesinde binlerce kilometrelik yollar çok kısa bir sürede aşılacak. Dikey uçak yolculuğunun tasarlandığı BFR projesinde ulaşım, deniz üzerine kurulu bir plaftormdan rokete binerek gerçekleştirilecek. Roket fırlatıldıktan sonra ateşleyici ve kapsül ayrılıyor; ateşleyici fırlatıldığı yere dönerken kapsül ise hedefe doğru yol alıyor. Bu esnada yolcular, uzaydan Dünya’nın eşsiz manzarasını seyrediyor. Elon Musk'ın yeni projesi BFR dünyanın pek çok noktasına 30 dakikadan kısa bir sürede ulaşım vadediyor.

BFR projesinde tasarlanan ulaşım araçları saatte maksimum 27 bin kilometre hıza ulaşabilecek. Bu durumda normalde 15 saat olan New York-Şangay yolculuğu 39 dakika gibi kısa bir sürede gerçekleşecek. Hong Kong’dan Singapur’a 22, Los Angeles’tan Toronto’ya 24, Bangkok’tan Dubai’ye 27, New York’tan Paris’e 30 dakikada gidilebilecek. BFR ile yapılacak yolculuğun ne zaman başlayacağı ve ne kadarlık bir ücrette olacağı henüz belirtilmedi.

Reklam
Reklam

ELON MUSK KİMDİR?

28 Haziran 1971 doğumlu Elon Musk Güney Afrika asıllı Amerikalı mühendis, mucit, yatırımcı ve girişimcidir. SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın (orijinali X.com) kurucu ortaklarındandır. SpaceX’te CEO ve baş tasarımcı; Tesla Motors’da başkan, CEO ve ürün mimarı olarak görev yapmaktadır. Musk aynı zamanda SolarCity’nin de başkanıdır. Queen's University’den ayrıldıktan sonra, The Wharton School’da ekonomi alanında,University of Pennsylvania, School of Arts and Sciences’da fizik alanında lisans eğitimlerine devam etti


Anahtar Kelimeler: