Suriyeli çocukların karne sevinci

Sakarya'da geçici eğitim merkezinde eğitim gören Suriyeli öğrenciler, karnelerini almanın sevincini yaşadı - Karaman Geçici Eğitim Merkezi Müdürü Ali Çiydem: - "Biz bu öğrencilerin eğitim öğretimden ziyade topluma entegre olmasını sağlamaya, onlara toplum kurallarını öğretmeye, savaşta yaşadıkları olumsuz anıları yok etmeye çalışıyoruz. Bir nevi rehabilitasyon merkezi görevini üstlendiğimizi söylemek abartılı olmaz"

Sakarya'da geçici eğitim merkezlerinde eğitim gören Suriyeli öğrenciler karne sevinci yaşadı.

Reklam
Reklam

Karaman Geçici Eğitim Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler de törenle karnelerini aldı.

Merkezin Müdürü Ali Çiydem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci eğitim ve öğretim sezonunu tamamladıklarını ancak 10 gün aradan sonra yoğunlaştırılmış Türkçe eğitimiyle derslere devam edeceklerini söyledi.

Çocukların tüm yıl çalışıp çabaladığını vurgulayan Çiydem, "Bugün onların en mutlu günü. Şu anda çabalarının karşılığını ellerindeki karnede tutuyorlar." dedi.

Suriye'de eğitime ara verip Türkiye'de tekrar okula başlayan çocukları eğitmeye çalıştıklarını ifade eden Çiydem, "Çoğunluğu yıl kaybı olan çocuklar. Yani Suriye'de ikinci sınıfa giden bir çocuk 3 yıl ara verdikten sonra burada tekrar eğitime kavuşmuş oluyor. Haftada 15 saat Türkçe dil eğitimi 15 saat de kendi ana dilleri olan Arapça'da branş derslerini görüyorlar. Türkçe açığımızı kapatmak için de yaz boyunca eğitimlerimize devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çiydem, ilkokul ve ortakokulda okuyan çocukların tamamının savaşın acımasız yüzünü bizzat yaşadığını belirterek, "Biz bu öğrencilerimizin eğitim öğretimden ziyade topluma entegre olma, toplum kurallarını öğretme, savaşta yaşadıkları olumsuz anıları yok etmeye çalışıyoruz. Bir nevi rehabilitasyon merkezi görevini üstlendiğimizi söylemek abartılı olmaz." ifadelerini kullandı.

Merkezde eğitim gören öğrenci Bekri Atri de burada eğitim almaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Karne almanın sevincini yaşadığını dile getiren Atri, "Tatile çıkıyoruz, tatilde akrabalarımı ziyaret edeceğim. Denize de gireceğim. Bayramda Kilis'teki akrabalarıma ziyarete gideceğiz. Burada Türkçe öğrendiğim için çok mutluyum. Öğretmenlerimizden de çok memnunuz. Mahallemize yeni bir aile taşındı ve Türkçe bilmiyorlar, bende onlara tercümanlık yapıyorum." dedi.

Öğrenci Büşra Hendevi de kendilerine yeni bilgiler öğreten öğretmenlerine teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de çok mutlu olduğunu aktaran Hendevi, "Burada öğrendiğimiz bilgilerle savaşı unutmaya çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz bize çok şey öğretiyor, onlar sayesinde çok mutlu oluyoruz. Bu merkezde çok şey öğrendim." diye konuştu.

- Sakarya'da 186 bin 68 öğrenci karne aldı

Öte yandan 2017-2018 eğitim öğretim yılının sona ermesi nedeniyle Sakarya'da 186 bin 68 öğrenci karnesini aldı.

Karaman Mahallesi'nde 17 Ağustos İlkokulu'nda düzenlenen karne törenine katılan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, programda yaptığı konuşmada, zamanın hızla akıp gittiğini, önemli olanın insanların zamanı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların bugün karne heyecanı yaşadığını belirten Balkanlıoğlu, "Bu karneler sadece çocukların karnesi değil aslında. Aynı zamanda velilerin, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin karnesi. Öğrenci zayıf not aldıysa öğretmen de kendini sorgulamalı. Ümidinizi hiçbir zaman kaybetmeyin. Belki çocuğunuz dahidir fakat insanlar farkında değildir. O çocuğun cevherini çıkarmak önemlidir. Bu çocuklar bizlere emanet. Akademik ve diploma notları hayatta başarı anlamına gelmiyor. Nice insanlar vardır ki ilkokul mezunu bile değil ama emrinde onlarca mühendis çalıştırıyor. Allah evlatlarımızın kader ve geleceğini iyi yapsın inşallah." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Balkanlıoğlu, daha sonra sınıfları gezerek öğrencilere karnelerini dağıttı.


Anahtar Kelimeler: