Suriyeli tatlıcılar mesleklerini yaşatıyor   

HATAY'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli tatlıcı Alaa Aldeen, tezgahındaki 70 tatlı çeşidiyle ülkesinin tatlı kültürünü Türkiye’de yaşatıyor.

Ferhat DERVİŞOĞLU- Eser PAZARBAŞI/REYHANLI (Hatay), (DHA)- HATAY'ın Reyhanlı ilçesine yerleşen Suriyeli tatlıcı Alaa Aldeen, tezgahındaki 70 tatlı çeşidiyle ülkesinin tatlı kültürünü Türkiye’de yaşatıyor.
İç savaş öncesinde Suriye’nin Türkiye sınırına 45 kilometre mesafede bulunan İdlib kentinde tatlıcılık yapan Alaa Aldeen, 2011 yılında başlayan çatışmalar sırasında can güvenliği nedeniyle ailesini de alarak Hatay’ın Reyhanlı ilçesine geldi. Burada kendi mesleği olan ülkesinin kültürüne uygun tatlıları yaparak geçimini sağlamaya başladı. Aldeen, "Mesleğimi yapmak için işe koyuldum. Önce küçük çapta başladım. İlgi gördükçe işimi genişlettim. Suriye’de 100 çeşit tatlı var. Reyhanlı’da ise sadece 70 çeşidini yapıyorum. Beğeni ile tüketiliyor" dedi.
YEREL HALK DA ALIŞTI
Reyhanlı’da burma, şöbiyet, belluriye, Şam tatlısı, bülbülyuvası, baklava dahil 70 çeşit tatlı ürettiklerini anlatan Aldeen, "Aslında burada yaşayan Suriyeliler için yaptım. Daha sonra daha geniş bir mekânda herkese hitap etmeye başladım. Hatta Reyhanlı’da yaşayan sadece Suriyeliler değil yerel halk da almaya başladı" diye konuştu.
TADINA BAKAN BİR DAHA ALIYOR
Aldeen, savaş öncesi yıllarda Suriye’ye gelen Türklerin beğendikleri tatlılar arasında badem, Şam fıstığı, fındıklı burma, belluriye, Şam tatlısının bulunduğunu, Türklerin denemek için aldıkları tatlıları çok beğendiklerini kaydetti.
Sektörde 20 kişiye iş imkanı sağladığını ifade eden Aldeen ülkesine tekrar dönmek istediğini belirterek şöyle dedi:
"Ülkemizde halen devam etmekte olan savaş var. Hemen her gün bombalama oluyor. Suriye’nin tamamen huzurlu bir ülke olması en büyük temennimiz. O zaman elbette evimize dönmek en büyük arzumuzdur. Ama bu ne zaman gerçekleşir bilemiyoruz."

Reklam
Reklam

FOTOĞRAFLI