Toz sultan çayı faydaları nelerdir? Toz sultan çayı nasıl yapılır?

Tüm bitkilerin insan sağlığı için çeşitli faydaları bulunur. Bazı bitkiler ilaç yapımında da kullanılır. Bitki çayları da birçok hastalığa karşı vücut direncini arttıran bir tür şifa olarak görülür. Toz sultan çayı adı verilen bitki çayı, farklı bitki ve meyvelerin bir araya gelmesi ile hazırlanır. İnsan sağlığına çeşitli faydaları vardır.

Halk arasında en çok bilinen ve en uzun zamandır kullanılan doğal şifa yöntemlerinden biri de toz sultan çayı adı ile bilinen bitki çayıdır. Birden fazla meyvenin ve bitkinin karışımı ile elde edilir. İçeriğinde ondan fazla farklı tür besin bulunur.

Reklam
Reklam

Zencefil, havlıcan, yeni bahar, karanfil, tarçın, papatya, kuşburnu, kekik, yasemin, zerdeçal, adaçayı, defne yaprağı ya da kivi, nar, elma, portakal gibi meyvelerin ya da bitkilerin birleşimi ile hazırlanır. Özellikle kış aylarının soğuk günlerinde halk arasında en çok kullanılan bitki çaylarından biridir.

Toz sultan çayı faydaları

Meyvelerden ve bitkilerden karıştırarak hazır halde satılan bazı toz sultan çayı içeriklerine göre listelenmesi mümkün olan faydalar şu şekildedir:

  • Öksürük sorunu yaşayan kişilere yardımcı olur. Öksürüğü engelleyici ve azaltıcı özelliği vardır.
  • Baş ağrısına iyi gelir.
  • Karın ağrısını dindirdiği bilinir.
  • Antiseptik özelliği vardır.
  • Metabolizmayı çalıştırır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarar.
  • Kışın karşılaşılan nezle, grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkları önlemeye yardımcı olur.
  • Mide bulantısına karşı da kullanılır.
  • Şekeri dengelediği bilinir.
  • Tansiyon düzensizliklerinde kullanılır.
Reklam
Reklam

İçeriğinde bulunan bitkilere ve meyvelere göre farklı konularda insan sağlığı için faydalıdır. Bilinen yan etkisi olmasa da doktor kontrolünde ya da doktor onayı ile kullanılması gerekir.

Günde bir bardaktan fazla içilmemesi gerekir. Alerjik durumları olan kişiler, anne adayları, kronik rahatsızlıkları bulunan kişiler içmeden önce muhakkak doktora danışmalıdır.

Toz sultan çayı neye iyi gelir?

Özellikle soğuk kış günlerinde adı en çok duyulan bitki çayları arasında yer alır. Soğuk algınlığı kaynaklı tüm sıkıntıları gidermeye ve olası hastalıkları engellemeye yardımcı olur. Hem soğuk hem de sıcak olarak içilebilir.

Reklam
Reklam

Aktarlardan hazır karışım olarak temin edebilmek mümkündür. Ancak evde kolayca yapılabileceği için tüm malzemelerden gerektiği kadar ve tek tek alarak evde hazırlamak daha uygun olacaktır.

Toz sultan çayı zayıflatır mı?

Hiçbir yiyeceğin ya da içeceğin direkt olarak zayıflatma etkisi yoktur. Bu durum uzman doktorlar tarafından açıklanmış bilimsel bir gerçektir. Ancak bazı besinler kilo vermek isteyenlerin diyetlerine destek olabilir. İçerdiği bazı vitaminler ve özellikler ile kilo vermeye yardımcı olur.

Toz sultan çayı da metabolizma çalıştırıcı etkiye sahiptir. Bu sayede kilo vermek isteyenlerin diyetlerine destek olabilir. Ancak direkt olarak zayıflatma durumu yoktur. Uzman bir diyetisyene danışarak kullanılabilir.

Toz sultan çayı adet söktürür mü?

Toz sultan çayının adet söktürdüğüne dair net bir araştırma yoktur. Ancak adet dönemi sancılı geçen kadınlar için rahatlatıcı özelliği ile bu dönemi daha rahat atlatmaları konusunda yardımcı olabilir.

Reklam
Reklam

Toz sultan çayı nasıl yapılır?

Toz sultan çayı hazırlamak için aktardan hazır olarak alınan toz sultan çayı karışımı, kaynar suya atılır. Sıcak ya da soğuk olarak içilir.
Ancak hazır paket içeriğinde bulunan malzemeler tek tek alınarak da yapılabilir. Bunun için tüm malzemelerden birer çay kaşığı kadar su ile birlikte kaynatmak yeterli olacaktır.

Toz sultan çayı tarifi:

Toz sultan çayı bir karışımdır. Eğer hazır olarak kullanılacaksa aktardan alınan hazır karışımım kaynar suya atılarak tüketilebilir. Evde hazırlanacak ise de tüm malzemelerden gerektiği kadar alınmalıdır. Bu çayı hazırlamak için şu malzemeler gereklidir:

  • Bir paket hazır toz karışımı Bu karışım zencefil, tarçın, adaçayı, yasemin, havlıcan, elma, portakal, salep, safran, zencefil, karanfil, keçi boynuzu, nane gibi bitki, baharat ya da meyveler ile hazırlanır. (Hazır toz karışımları, iyi gelmesi beklenen duruma göre aktarlardan alınabilir. İçerikleri de tüketme sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir.)
  • Bir su bardağı temiz içme suyu
Reklam
Reklam

Toz sultan çayı nasıl demlenir?

Hazır karışım olarak alındı ise bu toz karışım direkt olarak kaynar suyun içine atarak içilebilir. Tek tek alınan malzemeler ile evde hazırlanacaksa tüm malzemeler demliğe eklenir. Üzerine su koyulur. Su ile birlikte kaynatılarak sıcak halde içilir. Soğuk olarak tüketilecekse buzdolabında bekletilebilir.


Anahtar Kelimeler: