Tüp bebekte buz dönemi

İnfertilite (kısırlık) tedavisinde 'embriyo dondurma' konusunda pek çok gelişme yaşandı. Tıp dünyasındaki bu yeni ilerlemelere bir yenisi daha kaydedildi. O da tüp bebekte buz dönemi!

Konu hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ, tüm merak edilenleri bizler için açıkladı. Artık tüp bebek uygulamalarının %60'ından fazlasında hastalara donmuş embriyo transferi uygulanabiliyor. İnsan yumurtası ve embriyolarının vitrifikasyon yöntemi ile hızla dondurularak saklanması konusunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmekte. Sıvı nitrojen tankları içinde dondurularak saklanan buz bebekler kullanıma kadar burada muhafaza edilirler.

Reklam
Reklam

Kısırlık tedavisindeki en önemli çözümlerden biri olan "embriyo dondurma" konusundaki son gelişmeler, yumurta ve embriyo dondurma işlemlerinin bütün dünyada hızlı bir artış gösteriyor. Yakın bir gelecekte belkide tüp bebek tedavisinde dünyayı buz bebekler oluşturucaklar.

GEBELİK BAŞARISI %15 ARTABİLİYOR

Son bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, tüp bebek tedavilerinde yumurta geliştirmek için kullanılan ilacın dozuna göre rahim ortamının da negatif olarak etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Böyle bir durum meydana geldiğinde, tüp bebek tedavisinin başarı şansı düşebiliyor. Bu durumda elde edilen embriyolar hemen transfer etmek yerine dondurulup saklanır ve daha doğal bir rahim ortamına nakledilirse gebelik başarısı yaklaşık %15 artabiliyor. Bu artış, son 20 yılda üreme tıbbı tedavilerindeki diğer teknolojik ilerlemelerle elde edilen başarı artışının tümüne bedel.

Dondurulmuş embriyolardan ya da yumurtalık dokusundan elde edilen bebeklerin sayısı tüm dünyada hızla artmaktadır. Dondurma uygulamalarının en az taze uygulamalar kadar başarılı olması nedeniyle artık korkmadan embriyolar dondurabiliniyor. Tüp bebek tedavisi sırasında gebelik şansını düşürecek en ufak bir şey saptandığınızda embriyo transfer edilmiyor, donduruluyor. Bazen de anne adayının ciddi bir hastalık nedeniyle tedavisini tamamlamasını ve iyileşmesini beklemek üzere embriyo dondurabiliyor.

Reklam
Reklam

HIZLI DONDURMA TEKNOLOJİSİ

Vitrifikasyon adı verilen "hızlı dondurma teknolojisi" günümüzde sadece tüp bebek uygulamaları için değil, özellikle çeşitili hastalıklar sebebiyle tedavi görmeleri gereken kişilere de uygulanabilmektedir. Özellikle kanser tanısı konmuş hastalar kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi öncesinde üreme hücrelerini korumak amacıyla dondurarak saklatabilirler ve böylece çocuk sahibi olma şanslarınıda kaybetmemiş olurlar.

Prof. Dr. Fatih Şendağ
Kadın Hastalıkları ve Doğum & Tüp Bebek Uzmanı

www.fatihsendag.com
Facebook: @profdrfatihsendag
Instagram: @prof.dr.fatihsendag
YouTube-Prof. Dr. Fatih Şendağ


Anahtar Kelimeler: