Türbanlı Sayıştay üyesine loca şoku!

23 Nisan için olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda dün resmi erkan locasına başörtülü bir konuğun oturması kriz yarattı.

Genel Kurul'un özel oturumunda Başbakan'ın konuşması sırasında başörtülü bir kadın eşiyle birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de oturduğu resmi erkan locasına girdi ve oturdu. İlk defa resmi erkan locasına oturan türbanlı kadın basın mensuplarının büyük ilgisini çekti ve birbiri ardına çok sayıda fotoğraf çekildi.
[** **](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/sayistay-uyesine-tbmmde-basortusu-ayibi/7709/198125/)
Yaşanan ilgi üzerine Meclis'in loca görevlileri çiftin yanına gelerek davetiyesi olup olmadığını sordu. Yaşanan küçük çaplı bir konuşmanın ardından çift protokol locasından dışarı çıkarıldı. Olayın ardından gazetecilerin ısrarlı tüm sorularına karşın çift isimlerini açıklamadı. Haber yapılmasına tepki gösteren çift gazetecilerin sorularını yanıtlamadan Meclis'ten ayrıldı. Başörtülü kadın, Meclis'ten ayrılırken "Davetiyemiz var ama yanlış yere oturduğumuz için uyarıldık. Bunun üzerine çıktık" dedi. Meclis kulislerine ise görevlilerin Yargıtay, Sayıştay ve Meclis bürokratlarının oturduğu resmi erkan bölümüne gelerek Nejla Eroğlu'nun eşine davetiye sordukları, ancak davetiyede eşinin ismi olmadığı için dışarı çıkmalarını istedikleri, Eroğlu'nun çıkarılmasının ise bir karışıklıktan kaynaklandığı iddiası yayıldı. Yetkililer karışıklığın davetiye sıkıntısından kaynaklandığını öne sürdüler.
**GÖREVDE BAŞI AÇIK**
Başörtülü kadının Şubat başında TBMM'de seçilen 6 yeni Sayıştay üyesinden Nejla Eroğlu olduğu anlaşıldı. Meclis'in özel oturumuna başörtülü olarak gelen Eroğlu'nun, seçildikten sonra Sayıştay Başkanı ve yeni üyelerle birlikte Meclis Başkanı ve Başbakan tarafından kabul edildikleri sırada ve görev başında çekilmiş fotoğraflarda başının açık olması dikkat çekti. Türbanlı Sayıştay üyesinin dışarı çıkarılması sırasında bir grup basın mensubu da olayı takip etmek için dışarı çıkması Genel Kurul salonunun da dikkatini çekti. Başbakan Erdoğan da, toplantı sonrasında kulisteki bazı gazetecilere 'Niye koşturuyordunuz?" diye sordu, gazeteciler de durumu anlattı.
**KIYAFET DENETİMİ OLAMAZ**
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis'in açılışının 91. yıldönümü nedeniyle verilen resepsiyonda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şahin "Genel Kurul'da, türbanlı bir Sayıştay üyesi locadan çıkartıldı. Durum nedir?" sorusu üzerine, konu hakkında daha sonra bilgisi olduğunu söyledi. Şahin, "Sanıyorum hanımefendinin Sayıştay üyesi olduğunu söylememesinden kaynaklanan bir sorun yaşandı. Herhalde görevli arkadaşlar da yanlışlıkla buraya gelmiş olabileceğini düşünerek doğru yere yönlendirmek için sormuşlar. Onlar da tabii fotoğraflar çekilmeye başlayınca, biraz tedirgin olup çıkmışlar, gitmişler" dedi. "Locada başörtüsü yasak mı?" sorusuna karşılık Şahin, şöyle konuştu: "Yo, hayır. İçtüzük'teki o hüküm, Genel Kurul içindir. Biliyorsunuz misafir bölümünde de herhangi bir kıyafet denetimi yapmıyoruz. Sadece biraz tedirgin olmuşlar, bir de sorulmasından 'Nereden geldiniz, isminizi öğrenebilir miyiz?' diye sormuşlar arkadaşlar. Biraz tedirgin olunca ayrıldıklarını öğrendik. Bundan sonra bir daha olmaz."
Meclis'ten gazetecilerin sorularını yanıtlamadan çıkan Nejla Eroğlu, Sayıştay'a seçildikten sonra Erdoğan'ın yanına başı açık gitmişti.



Anahtar Kelimeler: