Türkiye'nin Adli Bilimler Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Kriminal Laboratuvar uzmanlık birimleri, bilimsel usul ve esaslarla delile dayalı...

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, "Kriminal Laboratuvar uzmanlık birimleri, bilimsel usul ve esaslarla delile dayalı olarak yaptıkları çalışmalarla, suçların şüpheye yer bırakmayacak şekilde aydınlatılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan, kişi hak ve özgürlükleri ve insan hakları açısından kritik bir görev yerine getirmektedirler. Suç soruşturmalarının geleceği, tamamen bilimsel delillerle desteklenmiş yapılara doğru ilerlemektedir" dedi.

Reklam
Reklam

İçişleri Bakanı Şahin, Türkiye'nin Adli bilimler kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi ile İzmir, Adana, Diyarbakır ve İstanbul'da AB standartlarında Kriminal Laboratuvarları inşa edilmesine yönelik çalışmalar kapsamında İzmir Kriminal Laboratuvarının telekonferans ile temel atma törenine katıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen törende bir konuşma yapan Bakan Şahin, suç ve suçluların soruşturulması ve yargılanması aşamalarında bilimsel destek veren kriminal laboratuvarlarının, adaletin yerini bulmasında, işlenen suçların aydınlatılmasında, işlenen suçlar ve şahıslar arasındaki ilişkilerin ortaya çıkarılmasında çok önemli bir görevi ifa ettiğine dikkat çekti. Şahin, "Kriminal Laboratuvar uzmanlık birimleri, bilimsel usul ve esaslarla delile dayalı olarak yaptıkları çalışmalarla, suçların şüpheye yer bırakmayacak şekilde aydınlatılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu açıdan, kişi hak ve özgürlükleri ve insan hakları açısından kritik bir görev yerine getirmektedirler. Suç soruşturmalarının geleceği, tamamen bilimsel delillerle desteklenmiş yapılara doğru ilerlemektedir. Suçların aydınlatılmasında 'delilden sanığa ulaşma' prensibi benimsenerek soruşturmalar daha etkin bir şekilde yürütülmektedir. Adli Bilimler, suç-suçluların şüpheye düşülmeksizin tespit edilmesinin yanı sıra, suçtan zarar gören masum insanların masumiyetinin de ispatlanmasına yönelik hizmetleri kapsamaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Şahin, kriminal laboratuvarlar tarafından verilen hizmetlerin kalitesini arttırmaya yönelik olarak gerekli bütün tedbirlerin alındığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Yeterlilik testleri, iç denetimler ve kriminal laboratuvarlarda uygulanan bilimsel metotların akreditasyonu gibi konularda çalışmalar, kalite yönetimi politikalarımızın bir parçası olarak yürütülmektedir. Kalite yönetimi konusunda önemli bir gelişme olarak, hem Kriminal Polis Laboratuvarımız, hem de Jandarma Kriminal Laboratuvarımız, Türk Akreditasyon Kurumu TÜRKAK tarafından akredite edildiğini ifade etmek istiyorum. Suçla mücadelede büyük başarılar gösteren kolluk kuvvetlerimizin, bilimsel imkanlardan faydalanarak, adli bilimler alanında yapmış oldukları çalışmalar ve altyapının geliştirilmesine yönelik olan bu projeyle hizmet kapasitelerini arttırmalarından duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Ülkemiz için öncelikli hedefimiz, vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşamalarının devamını sağlamak, temel hak ve özgürlükleri, her alanda çağdaş standartlara ulaştırmaktır."

Reklam
Reklam

Avrupa Birliğine üyelik sürecinde yapılan proje ve çalışmalardaki kararlılıklarının bir Devlet politikası olarak sürekliliğini koruduğuna dikkat çeken Bakan Şahin, Bakanlığının pek çok reformun doğrudan veya dolaylı olarak uygulayıcısı ve destekçisi olduğunu vurgulayarak, "Temellerini bugün attığımız Adana, İzmir, Diyarbakır ve İstanbul illerinde kurulacak olan yeni kriminal laboratuvarların hizmete girmesiyle, beraber kolluk kuvvetlerimizin adli bilimler kapasitesi AB üye ülkelerinde bulunan en iyi uygulamalarla aynı seviyede olacaktır. Modern laboratuvarlarımız bilimin ve teknolojinin sunduğu en gelişmiş imkanlarla donatılacaktır. Yeni laboratuvarlar adalet mekanizmasının daha hızlı ve etkin bir şekilde işlemesine doğrudan veya dolaylı olarak, pek çok katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Kriminal Daire Başkanı Dr. Oğuz Karakuş, şu anda Ankara ve İstanbul'daki labortuvarlarında yapılan biyolojik ve DNA testlerinin projenin tamamlanmasın ardından Adana, İzmir ve Diyarbakır'da yapılabileceğini, sadece Ankara'da yapılan ses, görüntü, DATA analizlerin de her üç ilde de yapılabileceğini vurgulayarak böylece verilen hizmetin daha kısa sürede sonuçlanmasın sağlanacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanı Albay Burhanettin Cihangiroğlu ise bölge laboratuvarlarının hizmete girmesi ile olası gecikmelerin önüne geçileceğine dikkat çekerek kolluk güçlerinin kriminal etkinliğinin artacağını kaydetti.

Telekonferans yönetimi ile bağlanılan İzmir Valisi Cahit kıraç ise temeli atılan laboratuvarının ege bölgesindeki 7 ilde 10 milyon nüfusa hizmet vereceğini kaydederek halka hizmetin daha sağlıklı şekilde yürütüleceğini söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Şahin, telekonferans ile İzmir'deki törene bağlandı. Bakan Şahin butona basarak İzmir Polis Laboratuvarının temelini attı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelişi sırasında basın mensuplarının Şırnak'taki depremle ilgili sorusu üzerine Bakan Şahin, gerekli açıklamaları Şırnak Valisi'nin yaptığı kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Haberin Devamı İçin Tıklayın
Anahtar Kelimeler: