Yeniden Göç

Bilimciler Atlas Okyanusu’ndaki balık türlerinin kış sıcaklıklarındaki değişimden etkilendiğini keşfetti. Artan kış sıcaklıkları geniş alanlarla yayılım sergileyen lüfer benzeri balıkların mevsimsel göçlerini etkileyebilir.

Yazı ve fotoğraf: Mert Gökalp

Reklam
Reklam

Bilimciler Atlas Okyanusu’ndaki balık türlerinin miktar ve dağılımlarının kış sıcaklıklarındaki değişimden etkilendiğini keşfetti. Bu durum, balıkçılığa da dramatik şekilde yansıyabilir. Rutgers Üniversitesi araştırmacıları Malin L. Pinsky ve James W. Morley, Amerika’nın doğu sahillerindeki Cape Hatteras ve Florida arasındaki bölgede yapılan yirmi altı senelik trol verisinden yararlanarak toplamda yetmiş üç balık türünü analiz edip bu analizleri yirmi üç ticari balık türünü kapsayan av miktarlarıyla karşılaştırdı.

Mevsim normallerinden sıcak seyreden kışların ardından araştırmanın güney sahasındaki türler, kuzeye doğru daha fazla yol kat etti. Türlerin yüzde otuzunun miktarında kayda değer değişim tespit edildi. Araştırmanın kuzey sahasındaysa sıcak-su türlerinin miktarının arttığı, soğuk-su türlerinin miktarının azaldığı görüldü. Artan kış sıcaklıkları geniş alanlarla yayılım sergileyen lüfer benzeri balıkların mevsimsel göçlerini etkileyebilir.

Reklam
Reklam