Yunanistan'da yeni hükümetin ilk icraatı

Yunanistan'da dün göreve başlayan yeni hükümet ilk icraat olarak Pire Limanı'nın satışını durdurdu. Kararın ardından limanın borsadaki hisseleri yaklaşık yüzde 9 değer kaybetti.

Yunanistan'da seçimleri kazanan Syriza lideri Aleksis Tsipras başbakanlığında kurulan yeni hükümet yüzde 67'si Çinli şirkete satılması gündemde olan Pire Limanı'nın özelleştirmesini durdurdu.

Reklam
Reklam

Ülkenin en büyük limanıyla ilgili özelleştirme kararı, Avrupa Birliği ve IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın kurtarma planı doğrultusunda alınmıştı.

Limanın, 2008'de de iki konteynır terminalinin işletmesi verilen Çinli gemicilik şirketi Cosco'ya satılması bekleniyordu. Bu kararın ardından limanın borsada işlem gören hisseleri yüzde 8,9 oranında değer kaybetti.

Syriza'nın en önemli seçim vaatlerinin arasında kamu varlıklarının satışının durudurulması bulunuyordu.

Beş yıldırı ağır ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'da, 240 milyar avroluk kurtarma paketi kapsamında ülkenin ikinci büyük limanı Selanik ile birlikte demiryolu şirketleri Trainose ve ROSCO'nun satılması planlanıyordu.

Geçen yıl Çin Başbakanı Li Kekiang, dönemin Yunanistan başbakanı Antonis Samaras ile bu limanı gezerken, Pire Limanı'nın yüzde 67'lik kısmının ülkesi tarafından satın alınmasının önemli olduğunu ve "Yunanistan'ı Avrupa'ya açılan kapı" olarak gördüklerini söylemişti. Li'nin ziyaretinde ayrıca, 6,5 milyar dolar büyüklüğünde 19 ticaret anlaşması da imzalanmıştı.

Reklam
Reklam

Kaynak: Reuters, CHA

Yasama-Yürütme-Yargı Saray'da

Türkiye nüfusu: 77 695 904

Yunanistan'da sıradışı kabine


Anahtar Kelimeler: