'Afette ilk 72 saat' seferberliği başlıyor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'de "afetlerde ilk 72 saat" seferberliğini başlatıyor.

ANKARA (A.A) - Bu kapsamda "Afete Hazır Aile", "Afete Hazır Okul", "Afete Hazır İşyeri" ve "Afete Hazır Gönüllü Gençler" olmak üzere 4 ayağı bulunan bir proje hazırlayan AFAD, vatandaşlara depremin başa çıkılabilir bir olgu olduğunu öğretecek.

Reklam
Reklam

AFAD, projeyi Şubat ayında "Afete Hazır Aile" uygulamasıyla başlatacak. Projeyle, vatandaşların afetlerin ilk 72 saatine hazırlıklı olmaları amaçlanıyor. Bunun için verilecek eğitimlerle afete hazırlık kültürü kazandırılacak, farkındalık oluşturulacak.

-Acil durum eylem planını vatandaş hazırlayacak-

Proje kapsamındaki eğitimlerle, halkın riskleri öğrenmesi, kendisini, ailesini, iş arkadaşlarını yaşadığı mekanlarda afetlere ve özellikle depreme hazırlaması hedefleniyor.

Bu kapsamda, güvenli yaşam kültürü, afet çantası hazırlığı, çök-kapan-tutun davranışı, tehlike avı yapılabilmesi, eşyaların sabitlenmesi, Acil Durum Bilgi Kartı hazırlığı öğretilecek.

Ev, okul, iş yeri için ayrı ayrı afet ve acil durum eylem planı hazırlanması sağlanırken, gençlere gönüllülük bilinci kazandırılarak, eğitimlerin yaygınlaştırılmasında rol alacak genç ekipler oluşturulacak.

-Afete hazırlık, sosyal medyaya da çizgi filme de konu olacak-

Reklam
Reklam

Bilinçlendirme çalışmalarında, hedef gruplara göre, internet sitesi, çağrı merkezi, Facebook, Twitter gibi sosyal medya, kamu spotları, ilan panoları, stantlar, tiyatro oyunları, yarışmalar ve çizgi filmler kullanılacak.

Projeyle, ilk etapta, İstanbul'da yaklaşık 182 bin, Ankara'da 65 bin, İzmir'de 53 bin, Adana'da 28 bin, Konya'da 27 bin, Kocaeli'de 21 bin, Van'da 13 bin, Sakarya'da 11 bin, Trabzon'da 10 bin olmak üzere Türkiye'nin tüm şehirlerinde toplam 1 milyon aileye ulaşılması hedefleniyor.

Ailelere, halk eğitim merkezlerinin yanı sıra camilerde ve veli toplantıları öncesinde afetler konusunda bilgi verilmesi planlanıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Milli Eğitim ile Gençlik ve Spor bakanlıkları, Yüksek Öğretim Kurulu ve il afet ve acil durum müdürlüklerinin işbirliğiyle yürütülecek proje, gelecek yıl da devam edecek.


Anahtar Kelimeler: